Overslaan en naar de inhoud gaan

Overleven in Sudan... Hoe dan?

In Sudan wordt sinds april 2023 een hevige oorlog uitgevochten. Miljoenen mensen hebben door het geweld alles  moeten achterlaten. Onderweg maken ze vreselijke dingen mee. Tot overmaat van ramp dreigt op dit moment een enorme hongersnood.

Doneer nu

Lees meer

hongersnood bedreigt miljoenen mensen

'We aten boomblaadjes om te overleven'

De bevolking van Sudan kampt al meer dan dertig jaar met armoede, honger en geweld. Maar de oorlog die in april 2023 begint, verandert het land in een groot rampgebied. Daar komt nu een enorme hongersnood bovenop. 'Wij zijn diep bezorgd over wat er in Sudan gebeurt', zegt Harmen Sas van ZOA in Sudan.

Op de vlucht voor geweld krijgen de mensen in Sudan te maken met moord, marteling, verkrachting en ander geweld. Zoals Gamaraldin (13) die zijn been verloor bij een explosie. Zijn broertje Serajeldin (9) raakte blijvend verlamd. Hun gelukkige jeugd is abrupt ten einde.

Ook Mona Zakaria (31) maakte onbeschrijflijke dingen mee. Ze is vele malen gevlucht en verloor onderweg haar zoon (6). Maandenlang aten Mona en haar kinderen boombladeren om te overleven. "Mijn dochter weekte de bladeren met wat water in haar handen, zodat we ze konden eten", vertelt Mona.

Samen willen we mensen als Gamaraldin en Mona niet opgeven en helpen met wat we kunnen. Voedsel is nu het belangrijkste. Help je mee met een gift?

Ja, ik help vluchtelingen overleven

Voedselpakketten uitdelen is letterlijk van levensbelang en helpt mensen de dag door te komen. Voor € 30 help je al één gezin van 5 personen met een voedselpakket voor 2 weken. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.