Overslaan en naar de inhoud gaan
Huizen in puin in Marokko

Huizen in puin, met de winter in Marokko in aantocht

Fatima* was elders in Marokko toen de zware aardbeving van 8 september haar dorp trof. “Dit was het huis van mijn schoonouders”, vertelt ze, terwijl ze bovenop een hoop stenen staat. “Toen ik thuis kwam, lagen al mijn geliefden hier onder het puin.”

Doneer nu

ZOA helpt met onderkomens in Marokko

‘Onderdak is dringend nodig’

Er is haast geboden om overlevenden van de aardbeving in Marokko onderdak te bieden, zegt Else Lotte Faasse van het Disaster Response Team van ZOA. “De winter is in aantocht.” ZOA werkt in Marokko samen met een partner die in tijdelijke onderkomens voorziet.

Fatima* is één van de vele mensen die dringend goed onderdak nodig heeft. Ze was elders in Marokko toen de zware aardbeving van 8 september haar dorp in het slecht bereikbare Atlasgebergte trof.  “Ik wilde zo snel mogelijk terug toen ik hoorde van de aardbeving”, vertelt ze.

“Maar de wegen naar mijn dorp waren allemaal onbegaanbaar geraakt. Toen ik eindelijk terug kon, was mijn dorp er niet meer.” Bovenop een berg stenen doet ze huilend haar verhaal. “Dit was het huis van mijn schoonouders”, vertelt ze. “Al mijn familieleden zijn omgekomen.”

Moeilijk bereikbaar

Samen met een christelijke partnerorganisatie die al in het gebied werkte, is ZOA nu hard bezig om in tijdelijke onderkomens voor de overlevenden te voorzien. Dit gebeurt in het gebied ten oosten van Marrakesh. Else Lotte is dankbaar dat ZOA dit nu kan doen.

“Het is best moeilijk om hulp te bieden in Marokko”, vertelt ze. “De regering van Marokko heeft besloten om maar vijf landen uit te nodigen om hulp te bieden in het land. Daarnaast is het gebied waar de aardbeving plaats vond, dichtbij Marrakesh, ook letterlijk moeilijk bereikbaar omdat het bergachtig is en de wegen smal zijn.”

Huizen in puin in Marokko

Ook in Libië, het land dat een paar dagen na de aardbeving in Marokko getroffen werd door een overstromingsramp, hoopt ZOA binnenkort met een partner noodhulp te kunnen gaan verlenen. “De situatie daar is nog veel grilliger, vanwege de instabiele context. In Libië zijn twee regeringen en de veiligheidsrisico’s in het land zijn groot.”

Koude winternachten

De tijdelijke onderkomens die ZOA nu met de partner neerzet in Marokko, lijken op tunneltenten. “Het is een ijzeren constructie met golfplaten en isolatiemateriaal”, legt Else Lotte uit. “Het is een tussenoplossing, waar mensen in ieder geval de winter mee door kunnen.” Vanaf december wordt het vooral ’s nachts koud in het bergachtige gebied, met temperaturen onder de 5 graden Celsius.

In theorie zouden mensen tot een paar jaar in de tijdelijke onderkomens kunnen wonen, maar de hoop is dat er sneller een structurele oplossing komt. “Het is de eerste stap naar herstel”, zegt een medewerker van ZOA’s partnerorganisatie. “We hopen de dorpelingen in dit gebied nog langere tijd fysiek en emotioneel te kunnen ondersteunen.”

Foto's: Jenny Shaffer

*Naam gefingeerd

Doneer en maak hulp mogelijk in Libië en Marokko