Overslaan en naar de inhoud gaan

ZOA-collecte speciaal voor Alem

Een humanitaire crisis van ongekende omvang treft de regio Tigray in het noorden van Ethiopië. Van november 2020 tot november 2022 werd een conflict uitgevochten waarvan inwoners nog dagelijks de verschrikkelijke gevolgen ervaren. Een van hen is Alem. Voor hem en duizenden andere slachtoffers van een ramp of oorlog collecteren we vanaf maandag 25 maart. Doe je mee?

Zakenman Alem raakte alles kwijt

‘Mijn droom was in één klap voorbij’

“Ik zag overal dode lichamen. Ik zag zwangere vrouwen, in shock, bevallen in het bos. Ik zag mensen verdrinken bij het oversteken van de Tekeze rivier. De brug erover was vernietigd.” Alem Atshiba was tot voor kort een succesvolle ondernemer in Tigray. Na een traumatische tocht te voet verblijft hij nu al maanden in een vluchtelingenkamp. “Ik had nooit verwacht dat dit me zou overkomen.”

Alem Atshiba, vader van zeven kinderen, had het goed voor elkaar. De zakenman uit de Ethiopische provincie Tigray bezat twee grote hotels en handelde in sesam, sorghum en houtproducten.

“We hadden een heel comfortabel leven”, vertelt hij. “Het was mijn droom om rijk te worden en een goede vader te zijn. Maar die droom was in één klap voorbij, toen de oorlog uitbrak. Ik had nooit verwacht dat dit me zou overkomen.”

Aanvankelijk zat het gezin nog relatief veilig in hun woonplaats Korarit, dat tussen de slagvelden in lag. Na het uitbreken van de oorlog in november 2020 vluchtten veel mensen naar die stad. Alem en zijn vrouw vingen hen op, samen met andere inwoners. “We hielpen hen om verder te kunnen vluchten naar Shire”, vertelt hij.

Verschrikkelijke dingen

Op een dag kwam aan die relatieve rust een abrupt einde. “Onze stad werd ingenomen door milities”, vertelt Alem. “Overal werd geschoten. Iedereen sloeg op de vlucht, zonder iets mee te kunnen nemen. Ook ik. En ook mijn vrouw en kinderen, maar helaas waren we niet bij elkaar.”

Een week lang was Alem onderweg, te voet. “Mijn vrouw en kinderen hebben tijdens hun vlucht dezelfde verschrikkelijke dingen gezien als ik”, vertelt hij. “Andere mensen vertelden mijn vrouw dat ik dood was. Gelukkig vonden we elkaar na een week weer terug, in Shire. Mijn kinderen waren gewond, maar we leefden nog.”

Alem

Geplunderd

De toekomst van Alem en zijn gezin is onzeker. “Mijn ene hotel is ingenomen en verkocht door de milities”, vertelt hij. “En het andere is geplunderd, net als mijn sesam en sorghum oogst. Ik ben volledig afhankelijk van hulp.”

Hij hoopt op steun van de internationale gemeenschap bij het herstel van vrede in Tigray. “We willen graag ons leven weer opbouwen.”

Van 25 tot en met 30 maart is het de ZOA-collecteweek. De collecte is deze week speciaal voor Alem in Ethiopië, Sham uit Syrië, Natalia uit Oekraïne en duizenden anderen wereldwijd, die getroffen zijn door oorlogen en rampen. Help je mee?

Doneer en help mensen die alles kwijt zijn

Dankzij jouw gift kunnen we naast mensen staan in Tigray en andere crisisgebieden wereldwijd.