Overslaan en naar de inhoud gaan

In actie voor de vergeten oorlog

“In Jemen is van alles mis”, zegt Riet Schuitman uit Nieuwegein. “Er is een vreselijke ramp gaande daar, nog steeds. Ik vind het belangrijk dat we ons daar in het rijke westen bewust van zijn.”

PKN NIEUWEGEIN NOORD IN ACTIE VOOR ZOA

'In Jemen is van alles mis'

Mensen bewust maken van het leed in de wereld. Dat is wat Riet Schuitman elf jaar lang vol overtuiging deed met de taakgroep leden van de de Protestantse Gemeente in Nieuwegein Noord. Bij haar afscheid voert ze actie voor ZOA’s werk in Jemen. “Het is de vergeten oorlog.”

“Ze vroegen wat voor afscheidscadeau ik wilde”, vertelt Riet Schuitman. Elf jaar lang was ze lid van de taakgroep Kerk in Actie Buitenland van de Protestantse Gemeente in Nieuwegein Noord. “Nou, ik zei: geef mijn cadeau maar aan ZOA voor het werk in Jemen. Het is vreselijk wat daar gebeurt.'

Bij wijze van verrassing voor haar zetten de andere leden van de taakgroep een fondswervingsactie op via www.kominactievoorzoa.nl. Op dit platform kan iedereen die geld wil werven voor mensen in nood, een actie starten. De Protestantse Gemeente in Nieuwegein Noord koos Jemen als doel. Via de pagina kan gedoneerd worden voor ZOA’s werk in Jemen.

“Vijf jaar geleden hebben we tijdens de veertigdagentijd een actie gehouden voor het werk van ZOA in Jemen”, vertelt Riet. “Wat we toen allemaal hoorden over wat er gebeurt in dat land, heeft me nooit losgelaten. Er is daar nog steeds een vreselijke ramp aan de gang. We moeten die mensen niet vergeten, want Jemen is een land waar weinig hulporganisaties komen, ZOA is één van de weinige.”

Het is verschrikkelijk wat de bevolking van Jemen doormaakt, stelt ze. “Van de 30 miljoen mensen die er wonen, hebben 19 miljoen mensen honger. Daar kunnen wij ons in het rijke westen toch niets bij voorstellen?”

Ze vindt het belangrijk dat mensen in Nederland zich meer bewust worden van het leed in de wereld. Daar heeft ze zich al die tijd met de taakgroep voor ingezet. Eerst als lid, later als secretaris. Ze vindt het daarom passend dat haar afscheidscadeau naar Jemen gaat. “Ik hoop dat de actie veel mag opbrengen”, zegt ze. “De mensen in Jemen hebben het nodig.”

De actie van Riet steunen of zelf een actie starten voor ZOA? Ga naar www.kominactievoorzoa.nl en maak je eigen actiepagina aan. Samen kunnen we er zijn voor onze naasten in nood.

Start een eigen actie