Overslaan en naar de inhoud gaan
Joudi in het park in Aleppo

In de kou blijft Joudi dromen

In één klap was ze dakloos. Sinds de aardbeving vorige week slaapt de elfjarige Joudi in een park in Aleppo, Syrië. Ze deelt één dekentje met haar ouders, broer, zussen en tante. Maar in de kou blijft Joudi dromen, van een toekomst als architect. “Later ga ik hier mooie gebouwen maken.”

Doneer nu

Joudi (11) slaapt sinds de aardbeving in een park

In één klap dakloos

Joudi is elf jaar en sinds vorige week dakloos. Samen met haar ouders, broer, zussen en tante slaapt ze sinds de aardbeving in een park. Aleppo, haar stad, ligt in puin. “Later word ik architect”, zegt ze. “Dan ga ik hier mooie gebouwen maken.”

Hoe mooi Aleppo ooit geweest is, heeft Joudi nog nooit gezien. Met haar elf lentes is ze jonger dan de crisis in haar land, die al twaalf jaar duurt. Twaalf jaar waarin talloze mensen het leven lieten of hun stad ontvluchtten. Twaalf jaar waarin talloze woningen kapotgeschoten werden.

Joudi en haar familie hadden nog wél een plek om in te wonen, in Aleppo. Maar sinds de aardbeving vorige week kwam daar in één klap een einde aan. Het gezin staat op straat. Al meer dan een week slapen ze iedere nacht in een park, onder de blote hemel. En in februari is dat koud. Bitterkoud.

Joudi in het park

Met één dekentje voor de hele familie proberen ze de tijd door te komen, in grote onzekerheid. Hun huis is verwoest. Waar moeten ze naartoe?

De angst regeert in Aleppo. Kapotgeschoten wijken zijn nu volledig ingestort. Niemand durft de huizen die nog wel staan, te betreden. Iedere scheur betekent een kans op instorting. En in de opvangcentra is niet voor iedereen een plek.

“We kunnen niets doen”, vertelt de vader van Joudi. “Alleen maar wachten.” Maar Joudi blijft dromen, van een toekomst als architect. “Later ga ik hier mooie gebouwen maken.”

Joudi en haar familie

Samen kunnen we er zijn voor onze naasten in Syrië. Help je mee door een donatie te doen voor de slachtoffers van deze ramp?

Ja, ik help de slachtoffers van de aardbeving in Syrië

Voor €65,- help je één gezin met een noodpakket voor een maand. Je kunt ook doneren als bedrijf of kerk.

ZOA werkt met EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en Dorcas samen in het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie.