Overslaan en naar de inhoud gaan
Janny en Arie Vervoorn

Janny en Arie Vervoorn: ‘We streden er altijd om wie het meest zou ophalen’ 

Collectewijkhoofd Janny Vervoorn begon in 1986 enthousiast met collecteren, haar kinderen en hun vriendjes deden gezellig mee. Toen het gezin van Woerden naar Nieuwerburg verhuisde, werd de collecte opnieuw flink op de rit gezet. Haar man Arie ging met pensioen en hielp mee. De prangende vraag was nu: wie zou het meest ophalen, hij of zijn vrouw?

memorabele momenten

Het draait allemaal om mensen

“Onze zoon heeft voor ZOA in Sri Lanka gewerkt. We zijn daar in 2006 zelf óók geweest. Sommige mensen zeggen weleens tegen ons: ‘Bij goede doelen blijft er veel aan de strijkstok hangen’, maar wij weten uit ervaring (van onze zoon) dat dat niet zo is. Dat vinden we zo mooi aan ZOA: het geld gaat echt naar mensen voor wie het is bedoeld.”

Wat vinden jullie zo leuk aan het organiseren en collecteren?

“De gezelligheid en het contact met de mensen aan de deur en de collectanten die collectebussen kwamen terugbrengen. Een memorabel moment was dat ik (Arie) eens bijna aangevallen werd door rottweilers. Ik had gelukkig veel muntjes in mijn collectebus; daar ben ik heel hard mee gaan rammelen, toen liepen de honden gelukkig weg.”  

Wat is het hoogste bedrag dat jullie ooit hebben opgehaald?

“In Nieuwerbrug hebben we eens circa € 800,- opgehaald. Tussen ons (Janny en Arie) was het altijd een strijd wie het meeste geld met zijn of haar collectebus zou ophalen.”  

Hebben jullie tips voor nieuwe organisatoren?

''Creëer bekendheid, dan weten mensen dat je aan de deur komt, bijvoorbeeld via plaatselijke kranten. ZOA zendt ook elk jaar een tv-spot uit, die veel mensen zien. We merkten altijd het verschil.”  

Ook meedoen aan de collecte?