Overslaan en naar de inhoud gaan
Prince Vumbi

‘Jij bent niet vergeten!’

Woeden er vergeten oorlogen? Of zijn het oorlogen waarvoor wij onze ogen sluiten? “ZOA geeft hulp, maar tegelijk ook de boodschap: jij bent niet vergeten”, stelt Chris Lukkien, algemeen directeur van ZOA.

ZOA-directeur Chris Lukkien:

ZOA geeft hulp én de boodschap: je mag er zijn

ZOA geeft niet alleen hulp in landen waar mensen lijden door conflicten of natuurrampen, maar ook een belangrijke boodschap daarbij: 'je bent niet vergeten'. Een reflectie van Chris Lukkien, algemeen directeur van ZOA, over 'vergeten crises'.

Kobalt en koper zijn onmisbaar voor de accu’s van onze mobiele telefoons en elektrische auto’s. In Oost-Congo vind je deze grondstoffen volop. Zo’n beetje de hele wereld aast erop, en dat brengt veel conflicten met zich mee.

Al tientallen jaren teisteren geweld en onveilige situaties dit gebied; slechts enkele mensen profiteren van de winning van die grondstoffen. Er woedt een vergeten oorlog. Of is het een oorlog waarvoor wij onze ogen sluiten? 

Dit voorjaar bezocht ik Oost-Congo. Ik werd getroffen door de armoede en de onveiligheid die ik zag. Een land met zoveel potentieel  is verworden tot een land dat vrijwel alle basisvoorzieningen mist.  

De nood is hoog. Het leed is tastbaar en voelbaar. Maar overal waar ik kwam, werd ik met een warm onthaal ontvangen: er werd gezongen en gelachen. Mensen waren ontzettend blij met de hulp die ze van ZOA hadden ontvangen. Hulp die door u mogelijk is gemaakt en waarvoor we enorm dankbaar zijn. 

Meer nog merkte ik het belang van persoonlijk contact in deze ontmoetingen. Juist dat maakt dat mensen zich gezien weten. Het doet hen ervaren dat ze niet vergeten zijn.

Chris Lukkien

Ik denk hierbij aan de boodschap van Jezus. Als geen ander kwam Hij op voor hen die in hun eigen samenleving niet gezien werden: de blinde, de melaatse, de vreemdeling. Hij gaf een stem aan mensen die dat zelf niet hadden. Op eenzelfde manier proberen wij als ZOA er te zijn voor mensen in nood. Daarbij geven wij niet alleen hulp, maar geven we hun ook die andere boodschap mee: ‘Jij bent niet vergeten. Je mag er zijn!’

Chris Lukkien is algemeen directeur van ZOA

De situatie in de vijf landen van de Vergeten Lijst, Congo, Colombia, Zuid-Sudan, Syrië en Jemen is schrijnend. Er is dringende vraag naar eerste levensbehoeften. Met jouw gift kan ZOA helpen met voedsel, psychosociale zorg en een veilige plek om te slapen. Help jij ook mee?

Ja, ik steun mensen in vergeten crisisgebieden