Overslaan en naar de inhoud gaan

Joël Voordewind op Radio 1 over voedselcrisis

ZOA's speciaal ambassadeur Joël Voordewind sprak met Radio 1 over de voedselcrisis die gaande is. In het interview vertelt hij over zijn recente reis naar Ethiopië en wat hij daar aantrof.

Joel voordewind op radio 1

'Er sterven op dit moment kinderen van de honger'

Joël Voordewind was onlangs in Ethiopië en zag daar de gevolgen van de voedselcrisis. In een interview met Radio 1 deelt hij zijn ervaringen en vertelt hij over de huidige situatie en mogelijke oplossingen.

Door de voedselcrisis worden 47 miljoen méér mensen met extreme honger geconfronteerd. Dat komt onder meer door aanhoudende droogte, met name in de Hoorn van Afrika, vertelt Joël Voordewind. Maar ook de nasleep van corona en ook conflicten tussen stammen. 'Ik heb gezien dat kinderen op dit moment sterven van de honger in Ethiopië. Je ziet vee dood liggen langs de weg; twee miljoen stuks vee is daar al gestorven.'

Ook de oorlog in Oekraïne zorgt voor problemen, vertelt Joël. "Rusland en Oekraïne zijn samen verantwoordelijk voor 30 procent van de export van tarwe en van graan. Toen dat allemaal stil kwam te liggen, zijn de prijzen enorm gestegen. Voor tarwe, waar brood van wordt gemaakt in Kenia en Ethiopië, was de prijs toen al met 20-30 procent gestegen. Op het platteland zie je dat het in combinatie met de droogte nijpend is om te overleven in dit soort landen."

Luister hier het interview met Joël Voordewind op Radio 1

Doneer en help slachtoffers van de voedselcrisis

Niet alleen Ethiopië, maar ook veel andere landen worden getroffen door de voedselcrisis. Miljoenen mensen hebben acute voedselhulp nodig. Help je mee?