Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabacha uit Zuid-Sudan

"Ik at modder om een vol gevoel te krijgen." Kabacha Ngachimodoth woont in Zuid-Sudan, een plek met veel honger en geweld.

vergeten rampen

Zes miljoen Zuid-Sudanezen hebben hulp nodig

Kabacha Ngachimodoth uit Zuid-Sudan verloor zijn beide onderbenen toen hij kind was. Hij heeft ook nog eens de ‘pech’ in Gumuruk te wonen, een dorp in Zuid-Sudan. Een plek met veel honger en geweld.

Zuid-Sudan staat op de vierde plaats op onze Vergeten Lijst. Zes miljoen Zuid-Sudanezen hebben dringend water en voedsel nodig. Kabacha woont met zijn vrouw en drie kinderen in het dorpje Gumuruk in de provincie Jonglei. Deze regio staat bekend om het hoogste percentage mensen dat onvoldoende te eten heeft. En het aantal mensen dat slecht toegang heeft tot (gezond) voedsel is in Gumuruk nog weer beroerder dan het gemiddelde in Jonglei.

We treffen Kabacha aan in Gumuruk terwijl hij bezig is zijn akker klaar te maken voordat de regens komen. Hij vertelt over zijn leven:

Het was en is niet makkelijk. Als kind had ik vrijwel geen vrienden omdat ik gehandicapt was. Ook mijn familie wilde niet voor mij zorgen. Toch probeerde ik er het beste van te maken. Kennissen gaven mij een rolstoel waar ik heel blij mee was. Het was zo gaaf om ineens veel meer bewegingsvrijheid te hebben. Dat merkte ik meteen toen ik een tijdje geen rolstoel had, toen moest ik kruipen om ergens te komen.


Honger in Zuid-Sudan

Kabacha vertelt dat zijn gezin, net als veel anderen in Gumuruk, heel weinig te eten heeft.

Ik werk als assistent in een winkel, maar het salaris is veel te laag om er een gezin van te onderhouden. Mijn vrouw en ik aten tot dusver vaak maar één keer per dag, zodat in ieder geval onze kinderen meer eten zouden hebben. We kregen soms voedsel van onze buren maar dat was niet genoeg, en het gebeurde regelmatig dat we hele dagen niets te eten hadden. Ik heb zelfs modder gegeten om maar een vol gevoel te krijgen!

Maar ZOA is er. Ook in Zuid-Sudan. We hebben een grote opslagplaats met eten in Gumuruk. We delen voedsel uit aan mensen die bijvoorbeeld hun oogst verloren zagen gaan door hevige overstromingen, volgens oudere Sudanezen de ergste in de afgelopen vijftig jaar. Bij de registratie van mensen die eten ontvangen, is ook Kabacha op de lijst gezet.

Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik was toen we tijdens de eerste distributieronde eten van ZOA kregen! Ik ben ook heel blij met het zaaizaad en gereedschap dat we inmiddels van ZOA gekregen hebben. Hiermee kunnen we hopelijk met een paar maanden, als het uitgedeelde eten op raakt, ons eigen eten oogsten!

Kabacha en zijn vrouw krijgen voedsel bij het distributiepunt.