Overslaan en naar de inhoud gaan

ZOA als Erkend Goed Doel

Hoe weet je of een goed doel echt goed is? ZOA heeft een CBF-keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als ANBI. Daarnaast hebben we als eerste Nederlandse hulporganisatie een CHS-certificering.

kwaliteitseisen en controles

Veilig doneren aan een erkend goed doel

Wanneer weet je of een goed doel echt betrouwbaar is? Om toezicht te houden op goede doelen zijn er verschillende keurmerken en statussen ontwikkeld. ZOA heeft bijvoorbeeld een ANBI-status, een CBF-keurmerk (Erkend Goed Doel) als een CHS-certificering. Lees hieronder meer over wat dat inhoudt. 

ZOA is een Erkend Goed Doel

ZOA heeft een CBF-keurmerk als Erkend Goed Doel. Het CBF is de toezichthouder voor goede doelen. Alleen wanneer je voldoet aan strenge kwaliteitseisen kun je deze erkenning krijgen. Om dit keurmerk te behouden voldoen we aan de volgende voorwaarden:

  • Bijdragen aan een betere wereld: Wij werken dagelijks aan een betere wereld en houden ons aantoonbaar aan ons woord.
  • Zorgvuldig omgaan met iedere euro: We besteden ons geld zorgvuldig. In 2020 ging er bijvoorbeeld meer dan 95,4% van ons geld naar onze doelstellingen. Dat is dus meer dan 95 cent van elke euro! De overige 4,6% wordt besteed aan fondsenwerving, management en administratie.
  • Verantwoording afleggen: Jaarlijks publiceren we ons jaarverslag met de besteding van de donaties en wat we daarmee hebben bereikt. Daarnaast geven we op onze site veel informatie over wat we samen met jou kunnen doen.
  • Controle: We worden regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke accountants en het CBF.
  • Respect: We proberen respectvol om te gaan met onze donateurs, door te luisteren naar ideeën en we nemen klachten, zowel van donateurs als medewerkers als onze begunstigden in het veld, heel serieus. 

Bekijk hier ons CBF-Erkenningspaspoort 

ZOA is een ANBI

Naast het CBF-keurmerk is ZOA ook aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) door de belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat je giften aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Om deze status te behouden voldoen we aan een aantal voorwaarden:

  • Minimaal 90% van onze activiteiten moet het algemeen belang dienen;
  • We hebben geen winstoogmerk;
  • We zijn integer;
  • We hebben een concrete strategie en beleid.

Door de administratieve verplichtingen kan de Belastingdienst regelmatig controleren of we nog aan de voorwaarden voldoen. 

ZOA is CHS-gecertificeerd

Als eerste Nederlandse hulporganisatie kregen we in 2020 het CHS-certificaat. De Core Humanitarian Standard is een belangrijke kwaliteitsstandaard in de humanitaire sector. De standaard beschrijft negen gebieden, bijvoorbeeld: Hoe betrek je mensen die hulp ontvangen en hoe besteed je je geld zo effectief mogelijk. ZOA is door onafhankelijke externe auditors uitgebreid onderzocht en gecontroleerd. De certificering is een soort diploma, waar we erg trots op zijn. 

ZOA wil mensen centraal zetten in ons werk en daar past de Core Humanitarian Standard goed bij. Deze kwaliteitsstandaard is namelijk vooral goed voor de mensen die hulp ontvangen. Van een CHS-gecertificeerde organisatie krijgen zij meer stem in de projecten en worden ze goed geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten, wie wij zijn en wat hun eigen rol is. Daarnaast worden we met de CHS-certificering continue uitgedaagd om het nog beter te doen en onze kwaliteit en effectiviteit nog verder te verhogen. 

Geven met belastingvoordeel

Wil je méér investeren in hulp voor slachtoffers van rampen en conflicten, zonder dat het je meer kost? Omdat ZOA een ANBI-status heeft, kun je aan ons geven met belastingvoordeel. Bekijk de verschillende mogelijkheden: