Overslaan en naar de inhoud gaan
Marry de Kruijf

Marry de Kruijf: 'Ik vind het belangrijk om dit voor mensen in nood te doen'

''Is dat niet iets voor jou: een huis-aan-huis collecte voor ZOA organiseren?'' Zo vroeg collectecoördinator Anne Gijsbertsen 14 jaar geleden aan Marry de Kruijf. En ze pakte de handschoen op. Ze was toen al collectant. “Ik vind het belangrijk om dit voor mensen in nood te doen.''

motivatie

Recordopbrengst in crisistijd 

“Ik ben al meer dan dertig jaar collectant. Dat weet ik omdat mijn zoon - inmiddels 35 jaar- met me meeliep als klein jongetje. In 2008 kwam Anne Gijsbertsen vragen of ik de collecte in Waarder/Driebruggen wilde organiseren. Mijn motivatie is hulp aan de naasten. Het is belangrijk om voor anderen, voor mensen in nood, dit te doen.”

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt?

“In 1999 was de MKZ crisis. Er wonen hier veel boeren. Ik heb toen briefjes in de bus gedaan met de vraag of ze wat over hadden voor het werk van ZOA. Deze briefjes werden beantwoord met enveloppen bij mij in de brievenbus. In die enveloppen zat meer geld dan normaal gesproken in de collectebus werd gedaan. Dat jaar had ik een recordopbrengst.”

Wat vind je leuk en minder leuk aan de collecte?

“Het digitale aspect is niet zo mijn ding. Het is ook lastig als je mensen vraagt of ze collectant willen zijn en ze willen niet. Leuk vond ik de gezelligheid en het contact met (vaak hele trouwe) collectanten bij je thuis – als ze bijvoorbeeld de bus kwamen inleveren.”

Heb je tips voor organisatoren?

“Het persoonlijk benaderen van nieuwe collectanten werkt het beste. Je kan ook aandacht vragen voor de collecte in kerkblaadjes.”

Ook collectant worden?