Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingestorte gebouwen in Syrië

Masa (15) uit Syrië belandde na haar vlucht in een diepe put

Bijna 35 miljoen kinderen in de wereld zijn op de vlucht. Ze zijn kwetsbaar voor geweld, uitbuiting en misbruik. Wat een onveiligheid! Dat ervoer ook de 15-jarige Masa uit Syrië. Dit meisje moest vluchten voor geweld en liep een enorm trauma op. “Ik was heel erg angstig, bang voor geweld.”

“We verloren ons huis, onze spullen en de winkel. Omdat mijn ouders geen geld meer konden verdienen, werden we erg arm”, vertelt Masa verder. En dat was nog niet alles…

Hel op aarde

Zo’n zeven jaar geleden vluchtte Masa, samen met haar ouders en drie oudere broers, weg van de gevechten in Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus. Oost-Ghouta werd in de media omschreven als de ‘hel op aarde’. Sommige buurten werden meer dan vier jaar belegerd en er waren raketaanvallen en zware bombardementen. Mensen schuilden in kelders of bunkers. Zij stonden doodsangsten uit. Honderden mensen kwamen om het leven en velen sloegen op de vlucht. Masa, haar ouders en broers wonen sinds die tijd bij hun oma in Damascus, in een overbevolkt gebied. Omdat ze alles kwijtraakten en dus ook hun bron van inkomsten, verviel het gezinsleven in armoede. Alsof dat nog niet alles was, kreeg Masa ook te maken met mishandeling en verwaarlozing. Met ernstige gevolgen…

Zelfbeschadiging

Op de school van Masa vermoedde het psychosociale (PSS) team dat ze zichzelf beschadigde. Na observatie en gesprekken bleek dat ze leed aan een trauma, een laag gevoel van eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen had en dat haar emotionele ontwikkeling niet goed verliep. Ze zat diep in de put. Een gekwalificeerd lid van het PSS-team slaagde erin om met Masa te werken. Langzaam durfde Masa zich open te stellen en te vertellen over haar gevoelens en de situatie thuis. Ze uitte ook haar angsten, vooral voor geweld. Het trauma was groot.

Masa op school

Psychosociale hulp

Een plan om Masa verder te helpen omvatte individuele sessies om negatieve coping te minimaliseren en positieve coping te stimuleren. Coping is een psychologische term. Het is een manier om met problemen en stress om te gaan. Negatief is bijvoorbeeld je emoties wegstoppen; positief is leren omgaan met je emoties en het opbouwen van zelfvertrouwen. Met deze psychosociale hulp werd Masa geholpen om haar gevoelens te uiten en haar angst onder controle te houden. Hoewel ze nog niet volledig genezen is, heeft ze enorme vooruitgang geboekt. Masa heeft weer hoop: “Uit de grond van mijn hart dank ik ZOA en het PSS-team voor alles wat ze mij gegeven hebben. Jullie hebben echt mijn leven veranderd!”

Ieder kind een veilige plek

ZOA helpt vluchtelingenkinderen, zoals in Syrië. Niet alleen met het herstellen van scholen en de verbetering van onderwijs. Maar we helpen ook bij het verwerken van trauma’s door psychosociale activiteiten (PSS), iets waar helaas alle kinderen op de vlucht mee te maken hebben. Ook ondersteunen we de ouders, die op hun beurt weer eigen trauma’s met zich meedragen.

Doneer en help kinderen op de vlucht

Met een gift van €54,- bieden we bijvoorbeeld een kind onderwijs en professionele hulp om trauma’s te verwerken.