Overslaan en naar de inhoud gaan
Safeea sitting on the ground with ZOA employee

‘Deze kachel geeft meer dan warmte'

Het leven is zwaar voor ontheemden in Syrië, vooral in de koude winterperiode. Talloze mensen zijn nog altijd ontheemd door het conflict in het land, dat nu al meer dan twaalf jaar duurt. Safeea is één van hen. “De hulp van ZOA maakt het leven iets gemakkelijker”, vertelt ze. 

Safeea moest vluchten vanwege het conflict in Syrië 

‘Met deze kachel kan ik de winter goed doorkomen’ 

Het leven is zwaar voor veel mensen in Syrië. Al meer dan twaalf jaar wordt in het land een conflict uitgevochten, waardoor talloze mensen op de vlucht zijn geslagen. Zo ook Safeea. Zij moest haar huis achterlaten en woont alleen in een kamer op het platteland bij Damascus.  

“Voorheen maakte ik me altijd zorgen over hoe ik de winter moest doorkomen”, vertelt ze. “Maar de kachel die ik van ZOA kreeg, heeft mijn leven iets gemakkelijker gemaakt.”  

Een droom 

Safeea glimlacht. Ze is een oudere vrouw met een aangrijpend verhaal. Haar twee zoons worden vermist sinds ze tijdens het conflict bij een controlepost werden gearresteerd. “Mijn man is overleden, toen hij rouwde om het verlies van onze kinderen”, vertelt ze.  

Toch is Safeea vastberaden weerstand te bieden tegen de moeilijke omstandigheden waarin ze verkeert. En ze houdt hoop, dat ze haar zoons ooit weer zal zien. Ze zegt: “Ik ben nog steeds dankbaar voor mijn leven.” 

De winters zijn streng in het gebied waar ze verblijft. “Voorheen kroop ik altijd onder mijn deken en droeg ik wollen truien om de strenge winter door te komen”, vertelt ze. “Het hebben van een verwarming en brandstof was voor mij een droom.”  

Dankbaar 

In Syrië zijn brandstof en elektriciteit momenteel schaars en erg duur. Mensen als Safeea, die onder de armoedegrens leven, kunnen dit soort uitgaven niet betalen. Ze is afhankelijk van humanitaire hulp en geld van haar buren om in haar basisbehoeften te voorzien. Het weinige geld dat ze heeft, is nodig om voedsel en water te kunnen kopen. 

A little boy is happy after assistance from ZOA

De hulp van ZOA kwam voor Safeea op het juiste moment. “Deze kachel heeft me meer dan warmte gebracht”, zegt ze. Ze gebruikt de kachel niet alleen om haar kamer te verwarmen, maar ook om op te koken en warme dranken, zoals thee, te bereiden. “En door water te koken in een kom boven de verwarming kan ik nu ook warm douchen”, zegt ze blij. “Ik ben zo dankbaar voor de hulp die ik krijg.” 

In deze barre omstandigheden kunnen we onze naasten in nood niet aan hun lot overlaten. Daarom bieden we winterhulp aan slachtoffers van geweld en rampen. Help je mee met een overwinterpakket?

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming