Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinderen in een kaal huis in Syrië

Miljoenen Syriërs in nood deze winter

Dekens, kacheltjes, rubber laarzen en winterjassen: aan alles is een groot gebrek in Syrië. Deze winter hebben naar schatting 5,8 miljoen mensen in het land dringend hulp nodig om de winter door te komen, stelt onderzoeksbureau ACAPS. Dat is nog eens 28 procent meer dan vorig jaar.

5,8 miljoen Syriërs: Winterhulp nodig

‘Talloze mensen zitten in de ijzige kou’

Het hele jaar door leven miljoenen Syriërs onder extreem moeilijke omstandigheden. Ruim 5,6 miljoen mensen zijn gevlucht naar buurlanden; maar liefst 6,9 miljoen Syriërs zijn ontheemd in hun eigen land. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, wordt de nood nog hoger. Deze winter hebben naar schatting 5,8 miljoen mensen tot aan maart hulp nodig om te kunnen overleven, stelt onderzoeksbureau ACAPS.

Dit winterseizoen is bijzonder moeilijk in vergelijking met voorgaande jaren, vanwege het grote tekort aan brandstof en elektriciteit in het land. Hierdoor zijn mensen gedwongen alternatieven te vinden. Ze gebruiken brandhout en zelfs pistachenoten om te koken en zich te verwarmen. Dit levert in overvolle tenten gevaarlijke situaties op. Tijdens de winter van 2021 verwoestten 345 brandincidenten 522 schuilplaatsen, becijferde ACAPS. Het bureau doet onafhankelijk onderzoek naar humanitaire crises. Twaalf mensen kwamen om en 61 raakten gewond.

Het aantal mensen in nood in Syrië is volgens de analyse van ACAPS met maar liefst 28 procent gestegen ten opzichte van 2021Alleen al in noordwest-Syrië hebben twee miljoen mensen geen dak boven hun hoofd, waarvan 800.000 in oude tenten leven. En 56 procent van deze mensen is een kind. Ook in noordoost-Syrië komen de temperaturen in de winter beneden het vriespunt. Er is dringend behoefte aan dekens, waterdichte grondzeilen, kacheltjes, brandstof, rubber laarzen en winterjassen.

Kale huizen

Marjanne van Vliet, landendirecteur van ZOA in Syrië, bevestigt dit beeld. “Het is geen vrolijk verhaal”, zegt ze. Na ruim elf jaar crisis in Syrië is er van een basisinfrastructuur bijna niets over. Veel mensen zijn het land ontvlucht of hebben op andere plekken in Syrië een tijdelijk heenkomen gezocht.

Nu er sprake is van een beetje stabiliteit, keren sommige mensen terug naar hun huis. “Maar kun je spreken van een huis als het niet meer is dan kale muren en een dak?”, zegt Marjanne. “Meubels en persoonlijke spullen zijn verdwenen. Mensen overleven in leeggeplunderde kale en koude huizen.”

Marjanne van Vliet

Sneeuw en ijs

Vanuit het kantoor in Damascus coördineert ZOA de hulp naar verschillende regio’s in Syrië. Hulp die hard nodig is, zeker in de gebieden Al Qunaytirah en Dar’a waar de temperatuur in de winter zakt tot onder het vriespunt. Jemma, de projectmedewerker van ZOA die verantwoordelijk is voor de distributie van hulpgoederen, vertelt over de uitdagingen van de winter. “In de winter verandert de sneeuw in een ijslaag die wel twee maanden blijft liggen. Dit maakt het gebied niet alleen moeilijk bereikbaar, ook zitten talloze mensen in de ijzige kou.”

Soms zit er voor teruggekeerde vluchtelingen niks anders op dan in tenten te bivakkeren, omdat andere mensen in hun huis zijn getrokken. “Mensen hebben soms hun eigendomspapieren verloren, waardoor ze niet kunnen bewijzen dat het hun huis is”, vertelt Marjanne. “Soms worden die tenten in een leegstaand gebouw gezet om nog iets meer beschutting te vinden tegen de koude weersomstandigheden”, vult Jemma aan.

Mensen in de kou in Syrië

Tekort aan kachels

De hulp vanuit de overheid is verre van toereikend. “Mensen krijgen bijvoorbeeld 50 liter diesel per gezin waar ze het hele winterseizoen van moeten stoken”, vertelt Jemma. “Maar dat is slechts genoeg voor twee weken. Bovendien is er een groot tekort aan kachels. Ze worden zelfs gestolen uit scholen. Voor veel mensen zijn kachels ook onbetaalbaar. Een eenvoudige kachel kost bijna anderhalf keer een gemiddeld maandinkomen.”

Als alternatief stoken mensen hout van olijfbomen, terwijl deze bomen een bron van inkomsten zijn. Ook zoeken mensen naar stukjes papier en karton tussen het afval. Alles om maar een beetje warm te blijven.

Winterhulp

De winterhulp pakketten die ZOA uitdeelt met dekens, warme kleding, kachels en brandstof worden met open armen ontvangen. ZOA kijkt zorgvuldig welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen. “Los van alle uitdagingen die er al zijn, hebben veel mensen als gevolg van de oorlog een handicap”, zegt Marjanne. “Ook kampen ze met trauma’s. Ze zitten echt aan de grond en elke dag is een gevecht om te overleven. Onze hulppakketten voor deze meest kwetsbare mensen zijn dan ook van levensbelang.”

In landen als Irak, Syrië en Oekraïne zorgt de kou voor immense problemen voor vluchtelingen. Wil je samen met ons omzien naar onze naasten die vechten tegen de kou?

Kinderen in de winter in Syrië

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming

Voor € 35,- kan een gezin zichzelf warm houden met bijvoorbeeld truien, dekens en warme sokken. Je kunt ook als bedrijf of kerk doneren.