Overslaan en naar de inhoud gaan
Syrie

Na de ramp: noodhulp in Syrië in volle gang

In het noorden van Syrië kregen mensen begin dit jaar slag op slag te verduren na de allesvernietigende aardbeving. De economie is ingestort en veel huizen, scholen en winkels die nog niet waren verwoest tijdens de burgeroorlog zijn nu onbewoonbaar door de aardbeving. Daarom kwamen we de afgelopen maanden met jouw steun gelijk in actie om noodhulp te bieden.

noodhulp na de aardbeving

Dit konden we doen dankzij jouw bijdrage

Dankzij jouw steun kan ZOA blijven helpen bij oorlogen en rampen over de hele wereld, waaronder in Syrië. We willen we je graag op de hoogte houden van de noodhulp die we hebben kunnen bieden sinds februari 2023. Samen kunnen we er zijn voor Syriërs die door de aardbeving zoveel zijn kwijtgeraakt.

Kant-en-klare voedselpakketten

Zo deelden we in Syrië kant-en-klare voedselpakketten uit  aan 16.850 mensen (5.020 gezinnen) en 22.325 Syriërs ontvingen zeep en jerrycans met water. Daarnaast werken we met cashdistributies, waardoor 13.750 mensen zelf de meest noodzakelijke levensmiddelen konden kopen.

Schadebeoordeling huizen en herstelwerkzaamheden

Onze technisch ingenieurs beoordeelden ook de schade en veiligheid van meer dan 150 huizen en voerden verschillende reparaties aan irrigatienetwerken, zoals waterbronnen en pijpleidingen. Hierdoor hebben we de watervoorziening voor veel mensen kunnen herstellen.

Tijdelijke opvang in elf scholen

Maar dat is nog niet alles. We repareerden de afgelopen tijd ook elf scholen, die we hebben ingericht als tijdelijke opvang. Hierbij bieden we schoon (drink)water en sanitaire voorzieningen. Daarnaast worden er ook basisbenodigdheden geleverd om onderwijs op scholen te geven. Bij vijf scholen hebben we tijdelijke waterbronnen geïnstalleerd en bij meer dan acht scholen krijgen kinderen professionele hulp bij traumaverwerking.

En we zijn nog niet klaar... 

We zijn nog niet klaar en blijven hard werken om de nodige hulp te bieden in Syrië. Onze focus ligt nu op het heropenen van essentiële winkels zoals bakkerijen, zodat mensen weer toegang hebben tot noodzakelijke boodschappen en we de lokale economie weer op gang kunnen brengen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen weer onderwijs ontvangen, zodra scholen niet meer als opvang fungeren. Ook blijven we werken met cashdistributies, zodat mensen de meest noodzakelijke levensmiddelen kunnen blijven kopen.

We willen je hartelijk bedanken voor jouw steun, zodat we direct noodhulp konden bieden. Jouw donatie maakt het mogelijk om mensen in Syrië te helpen en samen zorgen we voor hoop. Nogmaals, hartelijk bedankt!