ZOA-medewerker gedood in Tigray, Ethiopië

Apeldoorn/Addis Abeba, 30 december 2020

Hulporganisatie ZOA is diep geschokt vanwege de dood van een collega tijdens de recente onlusten in Tigray, Ethiopië. “Met grote verslagenheid bevestigen we dat onze collega is vermoord terwijl hij aan het werk was in vluchtelingenkamp Hitsats in Tigray”, zegt Edwin Visser, directeur programma’s van ZOA. “Onze gedachten en gebeden gaan uit naar zijn familie en vrienden.”

De omgebrachte ZOA-medewerker was 52 jaar en werkte al ruim tien jaar voor ZOA. Hij laat een vrouw en 7 kinderen achter. Visser: ‘’Als organisatie gaat onze aandacht vooral uit naar zijn vrouw en kinderen, we willen naast hen staan in hun verdriet.”  ZOA benadrukt dat hulpverleners ten alle tijde beschermt dienen te worden en dat elke vorm van geweld tegen hen onacceptabel is.

ZOA is al lange tijd actief in de regio. Met een groot programma met ruim veertig medewerkers biedt ZOA in Tigray hulp aan Eritrese vluchtelingen en kwetsbare jongeren. Sinds het uitbreken van het conflict begin november hebben de veiligheid, de communicatie-stop en de afsluiting van het gebied het werken vrijwel onmogelijk gemaakt. ZOA is dan ook bezorgd over de gezondheid en veiligheid van de overige medewerkers en de rest van de bevolking. ZOA staat klaar met hulpgoederen en extra hulpverleners om direct noodhulp te verlenen zodra de gebieden toegankelijk zijn.

Op de foto: Hitsats-vluchtelingenkamp eerder dit jaar