Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinderen bij een hersteld waterpunt in Marojela

ZOA en Medair starten noodhulp in hongerend Madagaskar 

Geen conflict en toch een hongersnood. In Madagaskar leidt klimaatverandering direct tot voedselschaarste. Naast droogte teisteren zandstormen en sprinkhanen het land. ZOA start samen met Medair per direct noodhulp voor de meest kwetsbare Malagassiërs.

Zandstormen en sprinkhanen

Een derde van bevolking in Zuid-Madagaskar eet alleen nog sprinkhanen en cactussen

Het uiterste zuiden van Madagaskar wordt momenteel geteisterd door de gevolgen van de zwaarste droogte in 40 jaar. In de afgelopen vijf jaar viel maar de helft van de normale hoeveelheid regen. Van de 3,2 miljoen inwoners in het zuiden van het land, lijden er meer dan 1,3 miljoen honger. De droogte die samengaat met zandstormen en een invasie van sprinkhanen maakt het onmogelijk voor de bevolking hun eigen voedsel te verbouwen. De nood is zo hoog dat moeders hun kinderen sprinkhanen, bladeren en cactussen te eten geven.

Kanarie

De verwachting is dat Madagaskar het voorland is van vele - met name Oost-Afrikaanse - landen, die steeds meer zullen lijden onder droogte als gevolg van de opwarming van de aarde. Speciaal ambassadeur van ZOA Joël Voordewind: ‘’ZOA startte deze maand de actie ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ om aandacht te vragen voor de steeds grotere hongercrisis wereldwijd. De noodhulpactie in Madagaskar laat zien dat hoe urgent dit probleem is.’’ De situatie in Madagaskar maakt volgens Voordewind op een schrijnende wijze duidelijk wat de gevolgen zijn van klimaatopwarming in ontwikkelingslanden. Voordewind: ‘’Madagaskar is als een kanarie in de kolenmijn, een waarschuwing aan de wereld om de opwarming tegen te gaan.’’

Focus op de meest kwetsbaren

De hulporganisaties richten zich op de drie regio’s in het zuiden van Madagaskar die het ergst getroffen worden door de droogte: Beloka, Ambovombe, Tshihombe. De hulp zal gegeven worden door de lokaal gestationeerde staf in Amboasary, ondersteund door specialisten van Medair en van ZOA.  ZOA en Medair vullen elkaar in deze noodhulpactie aan. ZOA is een Nederlandse noodhulporganisatie en helpt mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een ramp of oorlog. Medair is een internationale organisatie gespecialiseerd in noodhulp en biedt, net als ZOA, hulp in moeilijk toegankelijk crisisgebieden. Samen zullen de organisaties een mobiele voedingskliniek opzetten om ondervoede kinderen en zwangere vrouwen te helpen met voedsel. Daarnaast wordt ingezet op het verbeteren van de toegang tot schoon drinkwater, onder andere door vrachtwagens met water in te zetten en opslagplaatsen voor water te bouwen.

Doneer voor mensen met honger