Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuw huis, gebouwd met hulp van ZOA, in Indonesië

"Ons nieuwe huis is geweldig!"

In één klap alles kwijt. Het gebeurde duizenden mensen op de Indonesische eilanden Lombok en Sulawesi, toen zij in 2018 werden opgeschrikt door een verwoestende aardbeving en tsunami. ZOA schoot te hulp, samen met lokale partners, onder meer met voedsel en onderdak. “Door ZOA is ons leven positief veranderd!” 

een nieuwe woning

"We zijn enorm dankbaar!"

“We renden het huis uit toen alles begon te schudden”, herinnert Irga zich, destijds een jongen van elf jaar. Hij was met zijn ouders Ipa en Arsyana en kleine broertje Juanda thuis op 28 september 2018. Plotseling werd hun eiland Sulawesi opgeschrikt door een hevige aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter.

Ze vluchtten naar een nabijgelegen berg. “Gelukkig hebben we het allemaal overleefd.” Van het huis van Irga en zijn familie was niets meer over. ZOA hielp hen aan een nieuwe woning en ze kregen hygiëneartikelen, zoals handdoeken, shampoo, tandpasta en handdoeken. “We zijn enorm dankbaar!”

Groenten verbouwen

Stralend laat de 37-jarige Adolfina de plantjes zien die voor haar huis staan. “Soms geef ik mijn buren zaadjes in plaats van groenten,” vertelt ze. “Dan kunnen ze zelf ook tuinieren en zijn ze niet afhankelijk van mij.” Via ZOA volgde ze een training om groenten te verbouwen. Met haar man en twee kinderen kan ze er goed van eten en er groeit genoeg om ook nog groenten te kunnen verkopen. “Zo hebben we extra inkomen.”

Adolfina woont op Centraal-Sulawesi. Na de aardbeving viel het niet mee om weer een leven op te bouwen. Maar ze hoorde dat ZOA zaden en gereedschap gaf alsmede een training in tuineren. Vol enthousiasme meldde ze zich meteen aan. Haar man en kinderen hielpen met het timmeren van planken en het vullen van de plastic zakken met compost. Inmiddels heeft Adolfina ook geleerd hoe ze gewassen kan oogsten en hoe ze de financiële administratie kan bijhouden. Ze is blij dat ze haar eigen bedrijf heeft kunnen starten en kan bijdragen aan het gezinsinkomen. “ZOA’s hulp heeft in ons leven echt een positieve verandering gebracht”, zegt Adolfina.

Metselaar

Voor de 35-jarige Hendrik begon de ellende pas echt na de aardbeving die een tsunami veroorzaakte, op sommige plekken wel drie meter hoog! In het gebied waar Hendrik met zijn vrouw Zaima en drie tieners woont, stroomde de Bangga rivier over. Door de overstromingen en landverschuivingen werd hun huis compleet vernield. “Mijn huis verdween onder de modder”, vertelt hij. “We moesten naar een tijdelijke opvangplek. Maar daar was geen hulp. De hulpverleners hadden heel veel moeite om bij ons te komen omdat alle wegen verwoest waren.”

Een partnerorganisatie van ZOA was de eerste die er in slaagde het dorp te bereiken. “We kregen rijst en dekens en andere dingen die we echt hard nodig hadden in het kamp. Ze bleven daar een hele tijd voor ons zorgen. Dat vind ik echt bijzonder.” Een paar maanden later kon het gezin zijn intrek nemen in een permanent huis, gebouwd met hulp van ZOA. “Geweldig”, zegt hij. “Er zit zelfs een heel mooi toilet in!” Hendrik bouwde ook mee aan nieuwe huizen in zijn dorp. ZOA bood hem namelijk een opleiding tot metselaar aan. Een kans die hij met beide handen aangreep.  

Is hij niet bang voor een nieuwe natuurramp? Hendrik weet nu in ieder geval hoe hij zich daarop kan voorbereiden. Dat leerde hij in een training van ZOA. “De signalen van overstromingen kan ik nu herkennen en ik weet waar de evacuatieroutes in ons gebied zijn. Het is eigenlijk heel simpel, maar deze kennis is zó waardevol. Ik voel me echt veranderd.”

Een vrouw verbouwt met hulp van ZOA groenten in potten in Indonesië

“Soms geef ik mijn buren zaadjes in plaats van groenten. Dan kunnen ze zelf ook tuinieren en zijn ze niet afhankelijk van mij.”