Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemen met impact

Jos Koppelaar is een ondernemer met ambities die verder gaan dan zijn bedrijf. Als eigenaar van CareConnections, een innovatieve softwareleverancier voor de gezondheidszorg, wil hij zich inzetten voor mensen die het minder hebben. Dat doet hij als onderdeel van een ZBA-groep (ZOA Business Ambassador) voor een project in Burundi, gericht op het helpen van jongeren tussen de 18 en 25 jaar in het opbouwen van een stabiel inkomen en toekomst.

Lees meer

het verhaal van Jos koppelaar

Leiderschap gaat verder dan je bedrijf

"Als ondernemer ben je niet alleen bezig met het bouwen van een bedrijf. Je bent een leider en draagt een bredere verantwoordelijkheid: voor je bedrijf, je collega’s, je klanten en de bredere gemeenschap", stelt Jos. Voor hem betekent dit niet alleen een duurzame bedrijfsvoering bij CareConnections, maar ook actief bijdragen aan maatschappelijke initiatieven.

Samenwerking voor verandering

Zijn samenwerking met ZOA illustreert dit. “Binnen onze ZBA-groep committeren ondernemers zich voor drie jaar aan een specifiek project, zowel financieel als inhoudelijk. We komen iedere drie maanden samen, hebben direct contact met de landendirecteur en ZOA-medewerkers van Burundi over de voortgang en denken actief mee over welke kansen er in de regio nog meer mogelijk zijn", legt Jos uit. Ook helpen de ondernemers naamsbekendheid voor het project en ZOA te creëren.

De ZBA-groep Burundi helpt jongeren bij het schrijven van een eigen ondernemersplan. Ze volgen vakopleidingen en kunnen stagelopen. Ook zijn er spaargroepen waarbij jongeren leren met geld om te gaan.

Een recente reis naar Burundi liet hem de directe impact van hun werk zien. “Het is erg waardevol om met eigen ogen te zien welke invloed het project op jongeren heeft. Naast de positieve veranderingen, zag ik ook mogelijkheden voor verdere verbeteringen, zoals het plaatsen van ramen in een school zodat kinderen droog kunnen leren, zelfs tijdens een regenbui. Het zijn vaak de kleine dingen die een groot verschil maken."

Betrokkenheid op kantoor

Bij CareConnections is het project in Burundi geen randzaak. Updates worden maandelijks met het hele team gedeeld en continu via tv-schermen in het kantoor. Binnenkort zal ook een collega van Jos zelf de projectlocatie bezoeken. Jos merkt dat het gevoel onder collega’s om bij te dragen aan een groter doel de bedrijfscultuur en betrokkenheid versterkt.

Jos' betrokkenheid bij de ZBA-groep heeft ook invloed op zijn zakelijke besluitvorming. Zo werd hij geïnspireerd door een mede-ondernemer uit de groep die veel weet op het gebied van duurzaamheid en energie. Dit heeft Jos gemotiveerd om ook op dit gebied verdere stappen te zetten binnen CareConnections.

Ondernemers kunnen verschil maken

De boodschap van Jos is helder: bedrijfssucces en maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan hand in hand. Ondernemers hebben de kracht om verandering teweeg te brengen, zowel binnen hun organisatie als daarbuiten.

ZOA is blij met ondernemers die zich inzetten voor noodhulp en wederopbouw. Ben jij ondernemer en ben je nieuwsgierig hoe je kunt bijdragen? Lees meer op onze pagina voor ondernemers.