Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze kinderen kunnen naar school!”

Joseph uit Congo heeft een droom. Hij wil later piloot worden. Maar dat is lastig. Hij komt uit een gezin van twaalf. Zijn vader verdient niet genoeg en zijn moeder Justine zorgt voor hem en zijn broertjes en zusjes. Vaak is er niet voldoende eten, laat staan een opleiding. Maar op een dag staat ZOA op de stoep…

De hele dag druk in de weer

''We zijn heel erg blij!''

''Na hulp van ZOA werden we onafhankelijk, konden we onze kinderen voeden en hun schoolgeld betalen. Zo zijn ze verzekerd van een goede toekomst.''

Het is moeilijk om twaalf monden te voeden met het inkomen van Josephs vader. Regelmatig hebben de kinderen honger. ZOA vraagt wat ze nodig hebben om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Moeder Justine geeft aan dat ze graag kleding wil maken. Als kleermaker kan ze zorgen dat er genoeg eten op tafel komt én het schoolgeld van onder andere Joseph te betalen. Ze krijgt twee naaimachines. Hiermee kan Justine ook haar kinderen, vooral de meisjes, helpen om kleding te leren naaien. Ze werken allemaal hard. “Het gezin staat voor dag en dauw op en is de hele dag druk in de weer”, vertellen de buren.

Aardverschuiving

Tot een hevige regenval en aardverschuiving roet in het eten dreigt te gooien. Hun huis lijkt omver gehaald te worden, maar Justine en haar man vechten voor het behoud van hun huis. Ze werken nog harder om de meest noodzakelijke reparaties te kunnen doen. Dat lukt en het gaat hen voor de wind. Justine staat inmiddels bekend als een hele goede kleermaker. Een plaatselijke vereniging heeft gevraagd of het gezin kleding en mondmaskers wil naaien voor minstens honderd schoolkinderen!

Ons gezinsleven is compleet veranderd!

Justine vertelt: “Ik ben ZOA ongelofelijk dankbaar voor de naaimachines die aan ons gegeven zijn. Daardoor is ons gezinsleven compleet veranderd. Eerst hadden we negen jaar lang nauwelijks eten voor onze kinderen. Maar na hulp van ZOA werden we onafhankelijk, konden we onze kinderen voeden en hun schoolgeld betalen. Zo zijn ze verzekerd van een goede toekomst. We zijn heel erg blij!”

Veerkrachtig

ZOA is in de Democratische Republiek Congo (DRC) actief, van noodhulp tot wederopbouw. Zo’n 15 miljoen mensen in dit land zijn afhankelijk van humanitaire hulp; miljoenen mensen zijn ontheemd of lijden honger. Telkens laaien geweldsconflicten op. Toch slaagt ZOA erin om ook te werken aan vredesopbouw. We helpen de meest kwetsbaren – denk aan ontheemden, vluchtelingen en voormalige kindsoldaten –, door hun omstandigheden te verbeteren. Gezinnen bepalen zelf hoe ze het beste zelfvoorzienend kunnen worden. Zo bouwen we mee aan veerkrachtige en sterkere gemeenschappen.

Doneer voor hoop

Samen geven we mensen hoop en perspectief op een toekomst, door met hen van noodhulp naar wederopbouw te gaan. Help je ook mee?