Overslaan en naar de inhoud gaan

Ooggetuigenverhaal van de vulkaanuitbarsting in Goma

Op zaterdag 22 mei vond in het oosten van Congo een zware uitbarsting plaats van de vulkaan Nyiragongo. Honderdduizenden mensen hebben alles achtergelaten en zijn op de vlucht geslagen op zoek naar veiligheid en onderdak. Tientallen doden zijn inmiddels bevestigd. ZOA verleent hulp via partners ter plekke. Justin, een ZOA-medewerker woonachtig in het gebied van de vulkaan, vertelt zijn verhaal.

Hoe kan het dat deze uitbarsting kwam als verrassing?

In het gebied is een instituut dat de bewoners en de overheid waarschuwt in het geval van dreigend gevaar, vertelt Justin. Toch kwam deze uitbarsting voor iedereen als een complete verassing. Op de dag van de vulkaanuitbarsting zijn 5000 mensen halsoverkop vertrokken naar Rwanda en 25.000 anderen vluchtten naar nabijgelegen steden. In totaal zijn 232,400 mensen ontheemd geraakt. Een enorm aantal, helemaal als je bedenkt dat mensen het hier al niet gemakkelijk hebben!

Wat raakte jou het meest?

De paniek was enorm, mensen moesten van het ene op het andere moment vluchtten uit gevaar voor hun leven en dat van hun kinderen. Inmiddels stoomt de lava niet meer maar het is triest om te zien dat getroffenen volledig op zichzelf aangewezen zijn. Er is geen plan of hulp voor de mensen die alles moesten achterlaten. En ook de verhalen over de plunderingen van huizen vind ik echt schrijnend.

Hoe gaat het eraan toe na een uitbarsting?

Na de allereerste paniek en ‘een uittocht’ van duizenden mensen die veiligheid zoeken op een andere plek, is de ramp nog niet voorbij. De uitbarsting werd gevolgd door een aantal aardbevingen. Deze bevingen zorgden ervoor dat nog meer mensen hun huizen moesten verlaten en vooral erg angstig werden.

Hoe ziet de toekomst van de getroffen huishoudens eruit?

Dat is een goede maar ook een hele moeilijke vraag. Er is geen overheidssteun waar de mensen op kunnen rekenen behalve de distributie van dekens. Dit is natuurlijk lang niet genoeg als je bedenkt dat sommige mensen alles kwijtgeraakt zijn. Via onze partnerorganisaties staat ZOA klaar om noodhulp te verlenen.