Overslaan en naar de inhoud gaan
Halyina en haar jongen

Overleven in een verlaten dorp in Oekraïne

De meeste inwoners verlaten het dorp Lymany als het door de Russen wordt gebombardeerd en beschoten. Maar Halyina Ivanivna blijft, met haar negenjarige tweeling Stas en Rostik. Ze kan nergens heen.

Halyina blijft tijdens bombardementen

‘Ik wist niet waar ik naartoe moest’

Er is niet veel meer over van het dorp Lymany in de Oekraïense regio Mykolaiv. Bijna 90 procent van alle huizen is beschadigd of in puin. Wanneer het dorp wordt beschoten en gebombardeerd, vertrekken de meeste inwoners om hun toevlucht te zoeken in veiliger gebieden. Maar niet Halyina Ivanivna. Ze blijft, samen met haar negenjarige tweeling Stas en Rostik. Ze kan nergens heen.

Lymany is een klein dorp in de regio Mykolaiv, dat voor de oorlog 2500 inwoners telde. Halyina en haar jongens verhuizen er in mei 2021 naartoe, vanuit de stad Bashtanka. Zo kan de slechthorende Rostik naar een speciale school in Mykolaiv met betere opvang.

Tijdens het voortdurende bombardement op het dorp besluit Halyina met haar zoons in het dorp te blijven. “Ik wist niet wat ik anders moest doen”, vertelt ze. “Ik zat in de bijstand en kon alleen overleven met mijn varkens, gans en moestuin.”

Moeilijke tijden breken aan. Het is niet eenvoudig om te overleven in een desolaat dorp. Een maand lang heeft Halyina geen elektriciteit en kookt ze op open vuur in de tuin. Het dak en delen van haar huis raken beschadigd. Met het risico hun leven te verliezen, brengen vrijwilligers voedsel en hygiëneartikelen naar de inwoners die in het dorp achterblijven.

Halyina met een ZOA medewerker

Gelukkig stoppen de bombardementen en beschietingen na een paar maanden. Als onderdeel van ZOA's cash for shelter-programma, gefinancierd door de Europese Unie, wordt Halyina's huis gerepareerd. Halyina, Stas en Rostik kunnen weer ademen.

De lessen voor de jongens vinden nog steeds grotendeels online plaats, maar de school is voor één of twee dagen per week weer open. Halyina is dankbaar voor de steun die ze heeft gekregen van ZOA. “Mijn vee groeit weer”, vertelt ze. “En voor deze zomer hebben we aardbeien in de tuin geplant.”

Lees meer over ZOA's werk in Oekraïne