Overslaan en naar de inhoud gaan
Dinah Nabaweesi

Passie voor de omgeving 

Ze voert projecten uit voor het gebruik van hernieuwbare energie in de westelijke Nijl-regio van Uganda. Dinah Nabaweesi werkt sinds maart dit jaar bij ZOA. En ze vindt het geweldig.

Dinah Nabaweesi werkt voor ZOA in Uganda

‘Het milieu sparen maakt me gelukkig’

“Mijn passie voor de omgeving komt voort uit mijn christen-zijn”, zegt Dinah Nabaweesi, ZOA’s projectmanager voor groene energie in de westelijke Nijl-regio van Uganda. “Daarom past deze baan bij ZOA mij als gegoten.”

‘Milieumens van beroep’, zo omschrijft Dinah Nabaweesi zichzelf. “Ik werk graag aan projecten die de aarde helpen redden”, zegt ze. “Daar wil ik mijn leven aan wijden. Het milieu sparen maakt me echt gelukkig.”

Dinah, oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten, groeide op in Centraal Uganda. Ze werkte een aantal jaren als projectmedewerker bij een andere niet-gouvernementele organisatie (ngo), totdat ze in maart van dit jaar een baan als projectmanager groene energie bij ZOA aanvaardde. Dit betekende een verhuizing naar de westelijke Nijl-regio, aan de andere kant van het land.

Groeien

Het is het allemaal waard geweest, stelt ze. “Ik werkte aan soortgelijke projecten bij de andere organisatie, maar er waren meer mensen die konden doen wat ik deed. Ik deed al een tijdje hetzelfde en had een kans nodig om te groeien. Die heeft ZOA me gegeven.”

Dinah is nu projectmanager. “Qua carrière maak ik vorderingen”, zegt ze. “Maar dat is niet alles. ZOA past goed bij mij omdat het een christelijke organisatie is. Ik geniet echt van de overdenkingen die we ’s ochtends op kantoor hebben. Die helpen me te groeien als christen, niet alleen professioneel.”

Solar panels in Uganda

Rentmeesters

Haar passie voor het beschermen van de omgeving komt ook voort uit haar christen-zijn, legt ze uit. "We moeten betere rentmeesters zijn van de aarde die God ons heeft gegeven." Dinah zorgt bij ZOA in de Ugandese westelijke Nijl-regio voor de implementatie van biomassa- en zonne-energieprojecten. Die helpen mensen in vluchtelingenkampen en gastgemeenschappen een duurzaam levensonderhoud op te bouwen, met behoud van hun omgeving.

"Deze projecten pakken echte problemen in de gemeenschap aan", zegt ze. “Uganda, en de hele wereld, heeft dat hard nodig. Dit soort projecten moeten we op veel grotere schaal kunnen inzetten. Klimaatverandering is een groot probleem dat we niet uit de weg kunnen gaan.”

Zou je ook voor ZOA willen werken? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn