Overslaan en naar de inhoud gaan

Regina in Zuid-Sudan: 'Ik kon alleen maar toekijken hoe ons eten wegspoelde'

Regina John is moeder van vier kinderen. Een jaar geleden verloor ze haar man. Nu staat ze er alleen voor. Door overstromingen verloor ze de gewassen die bijna geoogst konden worden. Nu maakt ze zich elke dag zorgen over voldoende eten voor haar kinderen. 

Lees meer

Door klimaatverandering mislukken oogsten

Regina in Zuid-Sudan: ‘Ik wilde mijn gewassen oogsten, toen de vloed alles wegspoelde’

Na drie jaar van opeenvolgende overstromingen heeft honger zich als een olievlek over Zuid-Sudan verspreid, met Pibor als een van de zwaarst getroffen provincies. Regina John, moeder van vier kinderen en boerin, probeert haar hoofd boven water te houden. “Ik sta er alleen voor, omdat mijn man vorig jaar is overleden aan een slangenbeet. Het is een dagelijkse worsteling om mijn vier kinderen eten te kunnen geven.”

Huis verplaatsen

Het dorp van Regina is een boottocht verwijderd van het centrale marktgebied in de hoofdstad van de provincie Pibor. Maar Regina’s huis staat niet meer op dezelfde plek als vorig jaar. Door de overstroming moest ze haar huis afbreken en opbouwen op een hoger gelegen plek. Het is niet de eerste keer. Regina: ”Omdat we al drie jaar last hebben van hevige overstromingen, heb ik al drie keer mijn huis moeten verplaatsen.”

Hoewel ze haar huis tijdig kon redden, ging wel de oogst die het gezin zo ontzettend hard nodig had, verloren. Regina: ”De gewassen stonden op het punt om geoogst te worden, toen de vloed kwam die alles wegspoelde.” Zonder iets te kunnen oogsten, maar met vier kleine kinderen die gevoed moesten worden, zocht Regina naar manieren om te overleven. “Ik trok het bos in om brandhout te verzamelen, zodat ik dit kon verkopen op de markt. Soms hadden we twee of drie dagen niks te eten. Eén keer had ik zo’n honger, dat ik mijn buik met een riem stevig moest aansnoeren om zo genoeg kracht te hebben voor het zoeken van hout. Ik moest mijn baby in huis alleen achterlaten.”

Slangenbeet

Regina’s man is overleden aan een slangenbeet. Ze vertelt: “Door de overstromingen hebben we meer last van slangen die ook hoger gelegen gebied opzoeken. Ik ben erg verdrietig dat mijn man is overleden. Het maakt de crisis nog groter. Ik heb niemand die mij kan helpen om ons gezin te onderhouden.”

ZOA helpt het gezin van Regina in deze moeilijke tijd door haar nieuwe zaden te geven. Daarnaast leert ze ook hoe ze meerdere gewassen kan planten die beter bestand zijn tegen overstromingen. “ZOA gaf ons groentezaden, zoals okra, tomaat en aubergine. Deze gewassen zijn sterker en kunnen de overstromingen weerstaan. Dankzij deze groenten kunnen we overleven. Als ik alleen maïs en sorghum had gezaaid, dan had ik niks meer. Dan zou mijn leven veel verschrikkelijker zijn geweest.”

Veerkracht

Regina is ook lid van een lokale spaargroep die ZOA heeft opgezet, zodat gemeenschappen financiële veerkracht op kunnen bouwen. “Toen ik geen eten had, kon ik geld lenen, wat ik later terugbetaalde. Maar helaas is de situatie op dit moment zo slecht dat niemand nog geld heeft om in te leggen. Dat komt door de mislukte oogsten als gevolg van overstromingen.”

Met ongelooflijk veel veerkracht proberen mensen als Regina het hoofd boven water te houden, soms letterlijk. In regio’s waar mensen normaal gesproken al moeite moeten doen om genoeg eten voor hun gezinnen te vinden, zijn de overstromingen funest. Regina: "We staan ​​voor veel uitdagingen en zonder hulp redden we het niet. Ik wil mensen vragen om voor ons te bidden. En dan speciaal voor mijn baby.” Regina’s elf maanden oude baby, Amajur, is ondervoed en zijn gezondheid verslechtert met de dag. “Misschien dat God wel ingrijpt.”

Voor miljoenen vluchtelingen is dagelijks brood verre van vanzelfsprekend. Samen kunnen we er voor vluchtelingen als Regina zijn met voedselpakketten of middelen om eten te kopen. Dit geeft hen weer hoop voor de toekomst. Help jij mee met een voedselpakket? 

Ja, ik help mee en doneer voor vluchtelingen die honger lijden

Met een gift van 32 euro help je bijvoorbeeld een gezin met een voedselpakket voor vier weken.