Overslaan en naar de inhoud gaan
Muhammed en Ibrahim

Samen aan het werk: de school moet weer open!

Twaalf jaar geleden nog waren ze zelf leerling van de Al-Moatassem-school in het Syrische Aleppo, die door de aardbeving van een jaar geleden zwaar beschadigd raakte. De vrienden Ibrahim en Muhammed zijn vastberaden: de school moet weer open! Ze werken mee in ZOA’s project om de schade te herstellen.

Vrienden werken aan herstel van hun school

‘We bouwen voor toekomstige generaties’

Een jaar geleden, op 6 februari 2023, werd hun stad getroffen door een verwoestende aardbeving. Ibrahim en Muhammed, beiden 20 jaar, zijn universiteitsstudenten uit de wijk Al-Fardoss in Aleppo. Twaalf jaar geleden nog waren ze leerling van de Al-Moatassem-school, die door de aardbeving zwaar beschadigd raakte. De vrienden zijn vastberaden: de school moet weer open!

Samen werken Ibrahim en Muhammed nu mee aan de enorme klus om hun voormalige school weer in gebruik te krijgen. Ze nemen deel aan het project van ZOA, in samenwerking met de International Labour Organization, om de aardbevingsschade aan drie scholen te herstellen. Zo kunnen veel kinderen in Aleppo weer veilig naar school.

Moeilijk

De afgelopen twaalf jaar zijn niet eenvoudig geweest voor Ibrahim en Muhammed. Het voortdurende conflict in Syrië maakt het leven moeilijk. Vijf jaar lang konden ze niet naar school. En na de aardbeving van vorig jaar lag alles helemaal stil.

Toch zetten beide mannen hun studie nu voort aan de universiteit. Als ambitieuze studenten hebben ze daarnaast een baan nodig om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Ze zijn heel blij dat ze op flexibele uren mee kunnen werken in dit project van ZOA, dat uitgevoerd wordt met lokale aannemers.

Syrië herstel van scholen

Geweldig

Terwijl ze aan het werk zijn, komen de herinneringen aan hun oude klaslokaal steeds weer boven. “Het is geweldig om hier weer te zijn”, zegt Ibrahim. Hij en Muhammed zijn trots dat ze mogen meebouwen aan het herstel van het schoolgebouw. “We bouwen hier voor de toekomstige generaties!”

Een jaar na de verwoestende aardbeving is de hulp in Syrië nog in volle gang. Samen helpen we mensen die door het conflict en de aardbeving alles zijn kwijtgeraakt. En zolang dat nodig is, blijven we dat doen. Help je ook mee?

Ja, ik bouw mee aan de toekomst van Syrië

En die van andere landen waar mensen getroffen zijn door een oorlog of natuurramp.