Baklava wordt gemaakt door flinterdunne lagen filodeeg af te wisselen met een vulling van gehakte noten, suiker en kaneel. Elke laag deeg wordt overgoten met gesmolten boter. Nadat de lagen zijn opgebouwd, wordt het geheel gebakken tot het goudbruin is. Vervolgens wordt er een zoete siroop van suiker, water en soms citroensap over de baklava gegoten, waardoor het een heerlijke, kleverige textuur en zoete smaak krijgt. Na het afkoelen wordt de baklava in vierkante stukken gesneden en geserveerd.
Ingrediënten
- 10 vellen filodeeg
- 125 g hazelnoten
- 1 tsp. gemalen kaneel
- 100 g kristalsuiker
- 85 g honing
- 1 tbsp. citroensap
- 90 mL water
- 120 g roomboter
Bereiding
- Haal het filodeeg uit de vriezer en laat het in de verpakking in 30 minuten ontdooien.
- Hak of maal de walnoten fijn, maar niet helemaal tot poeder. Meng ze met de gemalen kaneel.
- Voor de siroop, breng het water met de suiker, honing en het citroensap aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes inkoken. Laat het vervolgens afkoelen.
- Smelt de boter op laag vuur en verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Haal de vellen filodeeg uit de verpakking en snijd ze in de breedte doormidden. Vet de ovenschaal in met boter. Leg een vel in de ovenschaal en bestrijk het met gesmolten boter. Leg hier een ander vel filodeeg bovenop en smeer opnieuw in met boter. Herhaal deze stap totdat er 10 vellen in de ovenschaal liggen.
- Verdeel de gemalen walnoten over het filodeeg. Bedek de notenlaag opnieuw met tien filodeegvellen door stap 4 te herhalen. Bestrijk ook de bovenste laag filodeeg met gesmolten boter.
- Snijd de baklava voordat je deze in de oven doet met een scherp mes in rechthoekige stukken. Zet de baklava in de oven en bak ongeveer 1 uur, tot het filodeeg goudbruin is.
- Haal de baklava uit de oven en besprenkel deze direct met de afgekoelde siroop, zodat de hele baklava een laagje krijgt. Verdeel alle siroop gelijkmatig over de baklava.
- Snijd de baklava opnieuw langs de eerder ingesneden lijnen, zodat de stukken goed van elkaar loskomen. Laat de baklava onafgedekt afkoelen op kamertemperatuur, zodat de siroop goed kan intrekken.
Dit is een recept uit het boek Makkelijk Midden-Oosters van Erin Groot Hermsen (Uitgeverij Brandt).