Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldbezoek ZBA team Uganda

Het ZOA Ambassadors Team Uganda is in maart 2022 op veldbezoek geweest in het district Amudat in Uganda. Een geslaagd en inspirerend bezoek, waarbij duidelijk was te zien dat het team in de loop der jaren echt een verschil heeft kunnen maken voor de kwetsbare mensen in Amudat door bij te dragen aan een grotere mate van zelfredzaamheid en educatie. 

 

Zelfredzaamheid en Educatie

Impact op langere termijn

Tijdens de 8-daagse reis van de negen ondernemers van het ZBA-team Uganda is de impact van alle hulp aan de kwetsbare mensen in Amudat duidelijk zichtbaar. Het team ziet dat kinderen naar school kunnen en dat traning en opleiding van kwetsbare jongeren, boeren en bijenhouders hun vruchten hebben afgeworpen. 

Na twee-en-half jaar kan het ZBA-team eindelijk in maart 2022 weer zijn projecten bezoeken in Amudat. De ondernemers hebben zich goed op voorbereid om inhoud te geven aan het bezoek. Gesprekken met diverse partijen werden gepland.

Kleine ondernemingen en boerengroepen

ZOA heeft 60 jongeren opgeleid tot expert in een vakgebied, waarvan er nu 35 een eigen winkel hebben. Tijdens de wandeling op de markt ontmoeten ze drie jonge Ugandezen die met behulp van ZOA hun ‘skills’ hebben ingezet voor een eigen winkel.
Daarna brengen de ondernemers een bezoek aan boeren die ZOA heeft ondersteund met een waterpomp op zonne-energie, waardoor ze groenten (sla, spinazie, etc) kunnen verbouwen. Een aantal ondernemers heeft een gesprek met een Agrishop in Amudat en een toekomstige leverancier, Solar Now, om een dealerschap van solar-pompen te krijgen. 
Ook staat er een afspraak gepland met de oprichtster van Child Care Africa en haar stagiaire over de projecten voor jonge moeders en gehandicapte kinderen. Het is voor de ondernemers zeer inspirerend om te zien hoeveel liefde zij voor hun werk hebben.  

Een bezoek aan een kerk op zondag mag uiteraard niet ontbreken. De ondernemers brengen een bezoek aan een kerkje dat ze met ZOA hebben geholpen op te bouwen, waar veel vrolijke kinderen hen opwachten en begroeten. Tijdens de dienst lezen ze samen uit de Bijbel: Mattheüs 5: ‘Gelukkig zijn de mensen met een liefdevol en helpend hart, want zij zullen zelf liefde ontmoeten en hulp ontvangen'
Op het programma staan ook schoolbezoeken gepland. Het team rijdt naar een erg afgelegen schooltje waar het ontvangen wordt door een groepje zingende kinderen. Vervolgens neemt het team een kijkje bij de 'teachers houses'. Deze woningen zijn gebouwd in samenwerking met ZOA, het locale bestuur en Pharus. Bij de volgende school worden klaslokalen en een slaapzaal voor de meisjes bezocht.

Bijenhouderij en vrouwengroepen

Tijdens een bezoek aan een bijenhouderij vertelt de voorzitter dat de groep bijenhouders erg blij is met de kennis en trainingen die ZOA hen heeft gegeven. Nu kunnen ze naast hun veehandel ook honing verkopen. 
Vervolgens rijden ze naar een vrouwengroep, waar ze worden onthaald met zang en dans. Deze vrouwengroep bestaat uit 23 vrouwen (met gemiddeld zes kinderen). In 2019 heeft deze groep een startkapitaal van ZOA ontvangen voor een eigen onderneming. Door deze hulp van ZOA kunnen de kinderen van deze vrouwen en de bijenhouders nu naar school.

Naast de vele activiteiten heeft het team ook de gelegenheid om na te praten in een lodge aan de Nijl. Een prachtige plek in het wildpark waar ze genieten van Gods schepping.

Het ZBA-team Uganda kijkt terug op bijzondere dagen en een geslaagd en inspirerend bezoek. Wat een zegen om te zien dat er een verschil kan worden gemaakt voor de kwetsbare mensen in Amudat.

Wilt u meer informatie over ZOA Business Ambassadors?

Neem dan contact op met: Michiel de Visser - Manager Zakelijke Relaties.
Stuur een mail naar Michiel