Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdamping en verzilting in Colombia

De klimaatcrisis woedt overal. Een van de landen waar we de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zien, is Colombia. Welke problemen ondervinden vluchtelingen in de regio's La Guajira en Auraca?

VERDAMPING EN VERZILTING IN COLOMBIA

'Link tussen droogte en klimaatverandering vrij direct'

Klimaatverandering heeft veel impact op de landen waar we werken. Dat zien we bijvoorbeeld in Colombia, waar verdamping en verzilting voor grote problemen zorgen. 

Colombia telt miljoenen vluchtelingen en ontheemden. ZOA werkt in de regio La Guajira en in Arauca, om de meest kwetsbare vluchtelingen te helpen met onder meer schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en elektronische cards voor inkopen onderweg.

Het schiereiland La Guajira is een van de droogste en heetste gebieden in Colombia: het ondervindt de sterkste temperatuurstijging en neerslagvermindering. Wetenschappers voorspellen dat het gebied zeker twintig procent minder regen zal ontvangen in de toekomst. Het afgelopen decennium kende La Guajira al een extreme droogte en de verwachting is dat dit zal verergeren door stijgende temperaturen.

Duidelijke link

“De link tussen droogte en klimaatverandering is vrij direct”, zegt Harm Bouta, ZOA’s specialist op het gebied van Water, Sanitatie en Hygiëne. “Toenemende temperaturen leiden tot hogere verdamping van waterbronnen, gewassen en grond. Hierdoor drogen rivieren, meren, gewassen en bodems uit, wat weer leidt tot minder neerslag. Na verloop van tijd verslechtert de bodem of leidt het zelfs tot verwoesting ervan, wat nu in La Guajira gebeurt.”

In de kustgebieden van La Guajira is er juist water in overvloed, maar dat water is veel te zout. Een stijgende zeespiegel kan namelijk (ook in ons land!) leiden tot zouter grondwater en verzilte waterbronnen. Dit proces van verzilting is heel moeilijk om te keren. Ons team in Colombia bekijkt nu de mogelijkheid om met een waterpomp op zonne-energie zeewater te ontzilten, zodat dit drinkbaar wordt.

Doneer en help slachtoffers van klimaatverandering

Samen kunnen we kwetsbare mensen weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. We helpen hen om te gaan met de veranderende omstandigheden, zodat ze niet hoeven te vluchten.