Overslaan en naar de inhoud gaan

ZOA luidt noodklok voor extreme honger door voedselcrisis

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en de naweeën van de coronapandemie zorgen voor miljoenen meer mensen met extreme honger. Acute voedselhulp is dringend nodig om levens te sparen.

Doneer nu

Lees meer

Wereldwijde voedselcrisis

Miljoenen mensen extra met extreme honger

De wereldwijde voedselcrisis zorgt voor miljoenen slachtoffers. De gevolgen van de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en de naweeën van de coronapandemie zorgen voor miljoenen meer mensen met extreme honger.

Dat blijkt uit een onderzoek dat ZOA samen met kennisplatform KUNO, de universiteit van Wageningen en een aantal andere organisaties heeft uitgevoerd. Specialist Henry Bos van ZOA: “Hoe kwetsbaarder je positie is in de wereld, hoe heviger de impact van deze voedselcrisis. Mensen die geen reserves hebben worden keihard geraakt. Dat zien we in bijna alle landen waar we werken terug.”

Beeld: Medair

Bijvoorbeeld in Jemen, waar al een groot voedseltekort heerste, zorgt de oorlog in Oekraïne ervoor dat er nog veel minder voedsel geïmporteerd kan worden. Ook in Zuid-Sudan is de situatie nijpend, onder meer door overstromingen. “Sommige mensen eten zelfs graszaden om te overleven”, zegt een ZOA-medewerker in Zuid-Sudan. 

Alleen al in 2022 zijn er 47 miljoen méér mensen met extreme honger door deze omstandigheden. Tot overmaat van ramp is er veel te weinig geld beschikbaar om iedereen te helpen. Daarom luiden we de noodklok voor deze enorme voedselcrisis. Hulp is dringend nodig.  

ZOA werkt aan oplossingen voor de langere termijn, om landen weerbaarder en minder afhankelijk te maken. Bijvoorbeeld door optimalisatie van landbouw en diversificatie van producten. Maar om nú levens te redden, is acute voedselhulp nodig. 

Help je mee om mensen nu voedselhulp te geven? Voor 39,50 euro help je bijvoorbeeld één gezin in Jemen met een voedselpakket voor twee weken.

Ja, ik help mee en doneer voor acute voedselhulp