Overslaan en naar de inhoud gaan

Vogelhuisjes voor Ethiopië

Vogelhuisjes, voederhokjes, uilenkasten of egelhotels: verzin het maar en Luit Janssen uit Zuidlaren maakt ze, van rest- en afvalhout. De opbrengst van de verkoop gaat naar het werk van ZOA. In Ethiopië, om precies te zijn. “Ik heb dat land altijd al bijzonder gevonden.”

Luit maakt vogelhuisjes van gerecycled hout

100 procent voor het goede doel

Als hij ergens mensen een oude schutting ziet slopen, vraagt Luit Janssen altijd meteen of hij misschien het hout mag hebben. Overal vandaan verzamelt hij rest- en afvalhout, om er vogelhuisjes van te maken. Hij verkoopt ze op de oprit voor zijn huis in Zuidlaren. “Niet voor mezelf”, zegt hij. “Maar 100 procent voor het goede doel: het werk van ZOA in Ethiopië.”

Deze zomer reist hij er weer naar toe: Ethiopië. Luit Janssen uit Zuidlaren is al meerdere keren in het land geweest. Hij en zijn vrouw Christien hebben een goede reden: hun dochter Corien woont er al jaren. Ze werkte er eerst voor ZOA; nu voor een Amerikaanse hulporganisatie.

“Het is een bijzonder land”, vindt Luit. “Dat heb ik altijd al gevonden. Vanuit Bijbels oogpunt is het boeiend.” Ook de eigentijdse geschiedenis van Ethiopië spreekt hem aan. “Haile Selassi als keizer intrigeert me.”

De conflictsituaties en grote armoede in het land zijn reden temeer om zich in te zetten voor het noodhulp- en wederopbouw werk van ZOA in Ethiopië. “Er zijn veel mogelijkheden in het land. Ik wil er graag aan bijdragen dat de mensen eerlijke kansen krijgen. Ook al is mijn bijdrage natuurlijk maar heel klein voor zo’n grote organisatie als ZOA.”

Het is niet voor het eerst dat de familie Janssen zich inzet voor ZOA. Ze zijn al jarenlang betrokken bij de organisatie van de huis-aan-huis collectie in Zuidlaren. “Veel mensen in Zuidlaren zijn wel bekend met het werk van ZOA”, vertelt hij. “Daar heeft de collecte ook zeker aan bijdragen.”

Oude schutting

Nooit eerder was Luit bezig met houtbewerking. De hobby begon na zijn pensionering. Luit werkte als hovenier, waardoor hij veel contacten opdeed met houtleveranciers. “Ik stap makkelijk naar ondernemers toe”, vertelt hij. “Als ik ergens een oude schutting zie staan, vraag ik wat ze met het oude hout gaan doen. Gebruikt of niet, dat maakt me niet uit. Ik kan bijna al het hout gebruiken. De inkoop moet helemaal voor nop zijn.”

Een bijzondere voorliefde voor vogelhuisjes had hij eerder ook niet. “Mijn vrouw zag er eentje staan bij een vriendin. Die had een kennis van haar gemaakt. Nou, dacht ik: dat lijkt mij ook leuk om te doen!”

Met wat plaatjes die hij op internet vond, kwam Luit een heel eind. Hij begon met koolmeeshuisjes, maar inmiddels is het assortiment flink uitgebreid. Spechtenkasten, egelhotels, voederkastjes of uilenkasten: Luit maakt ze allemaal. “Als het maar niet moeilijk te maken is”, zegt hij.

Markt van Melk en Honing

Op 6 augustus staat hij met de vogelhuisjes op de Markt van Melk en Honing in Zuidlaren. Maar de verkoop gebeurt voornamelijk vanaf de oprit van de familie Janssen aan de doorgaande Verlengde Stationsweg in Zuidlaren. “Er staat een potje bij waar mensen het geld in kunnen doen”, vertelt hij. “Maar we hebben ook een QR-code hoor! Je moet natuurlijk wel een beetje met je tijd meegaan.”

Ook zo'n mooi vogelhuisje kopen en daarmee het werk van ZOA in Ethiopië steunen? Stuur dan een mail naar l.a.janssen@solconmail.nl. Wil je een eigen actie starten? Kijk dan op kominactievoorzoa.nl.

Ethiopië is een van de landen die het hardst getroffen worden door de voedselcrisis. Op dit moment hebben meer dan 25 miljoen mensen er dringend voedselhulp nodig. Help je mee om de slachtoffers van de voedselramp te steunen?

Doneer en help mensen die extreme honger lijden

Samen kunnen we in actie komen voor slachtoffers van de voedselcrisis in Ethiopië en andere landen, bijvoorbeeld met acute voedselhulp. Voor 39,50 euro steun je al één gezin met een voedselpakket voor twee weken. Help je mee?