Overslaan en naar de inhoud gaan
Jonathan

Wandelen door Nederland voor Syrië 

Miljoenen Syriërs raakten hun huis kwijt tijdens jarenlange conflict of als gevolg van de zware aardbevingen afgelopen februari. Veel mensen zijn het land ontvlucht. "Syrische vluchtelingen moeten vaak enorme afstanden lopen om een veilige plek te vinden", vertelt Jonathan Hooglander. Daarom startte hij een bijzondere actie: Wandelen voor Syrië.

lange afstanden lopen

Jonathan wandelt voor Syrië

Jonathan Hooglander maakt op dit moment een bijzondere wandeltocht door heel Nederland. Hij overnacht tijdens zijn tocht op verschillende campings en legt veel kilometers af. "Ik vind het heel erg wat de mensen in Syrië op dit moment moeten doormaken", vertelt Jonathan. "Door buiten in een tent te slapen en elke dag lange afstanden te lopen, hoop ik geld op te halen voor noodhulp in Syrië."

Het idee om deze actie te doen, kwam bij Jonathan op nadat hij vorig jaar het Pieterpad had gelopen. Dit is een wandelroute van het zuiden naar het noorden van Nederland. Hij wilde deze uitdaging nog eens aangaan, maar dan een grotere en langere tocht: "Mijn vrienden moedigden me aan om het voor het goede doel te doen." Daarom besloot hij te lopen voor ZOA, de noodhulporganisatie waar zijn vader werkzaam is.

Jonathan loopt met zijn tent door bijna alle provincies van Nederland: "Het is fris buiten, maar ik heb een goede en warme slaapzak bij me." Terwijl hij loopt, probeert hij zoveel mogelijk geld op te halen voor Syrië. En dat gaat ontzettend goed. Zijn streefbedrag van € 1000,- is al binnen en hij heeft zelfs al meer dan € 1600,- opgehaald. Tijdens zijn wandeling houdt hij zijn familie, vrienden en alle andere sponsoren goed op de hoogte van zijn vorderingen. Dit is dan ook zijn tip voor andere ZOA-supporters die in actie willen komen: "Zorg dat je sponsoren je kunnen volgen, zodat ze meer betrokken raken."

Vluchtelingenkamp in Irak

Het leukste moment volgens Jonathan? De ontmoetingen met mensen die hij tegenkomt. "Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat campingeigenaren de actie wilden steunen. En zo nu en dan word ik uitgenodigd om mee te eten of wat te drinken bij mensen thuis", vertelt Jonathan. Hij is blij dat hij op deze manier kan bijdragen aan een betere wereld. Met nog een paar weken te gaan, hoopt hij nog een mooi bedrag op te halen voor noodhulp in Syrië.

De actie van Jonathan steunen of zelf een actie starten voor ZOA? Ga naar www.kominactievoorzoa.nl en maak je eigen actiepagina aan. Samen kunnen we er zijn voor onze naasten in nood.