Overslaan en naar de inhoud gaan
Sneeuw in Marokko

Warmte in de winter in Marokko

Voor de mensen in het Atlasgebergte in Marokko zindert de aardbeving van september nog na. Veel slachtoffers leefden de eerste dagen in tenten, maar nu de winter is aangebroken, zijn steviger onderkomens van cruciaal belang.

Onderkomens slachtoffers aardbeving 

Een warme plek voor wie alles kwijt is

Het is winter in het Atlasgebergte in Marokko. Op 8 september vorig jaar raakten veel mensen daar dakloos als gevolg van de hevige aardbeving die het gebied toen trof. Samen met een lokale partner heeft ZOA de afgelopen maanden hard gewerkt om in tijdelijke onderkomens te voorzien.

Geïsoleerde tenten

Lokale partners van ZOA zijn naar de afgelegen dorpen toe gegaan en hebben daar geïsoleerde tenten van gegalvaniseerde golfplaten gebouwd. Die zijn niet alleen waterdicht, maar ze zijn ook sterk genoeg om hevige wind en zelfs sneeuwval tegen te houden.

Mede dankzij de vele giften die ZOA ontving, zijn tot nu toe bijna 100 onderkomens voor gezinnen gebouwd. Ook zijn er oventjes geïnstalleerd: om te koken én voor meer warmte. Mensen zijn ontzettend dankbaar, laat een medewerker van ZOA’s lokale partnerorganisatie weten: “De winters hier zijn heel erg streng. Mensen zijn heel blij met de hulp die we bieden.”

Oven in een tunneltent in Marokko

Langere termijn

ZOA-partners zullen blijven helpen bij het verbeteren van de situatie van de mensen die lijden onder de aardbeving, zelfs nadat de fase van het bouwen van tijdelijke schuilplaatsen ten einde is gekomen. Op de langere termijn hoopt ZOA te kunnen voorzien in eenvoudige permanente huisvesting voor mensen die door de aardbeving alles kwijtgeraakt zijn.

In deze barre omstandigheden kunnen we onze naasten in nood niet aan hun lot overlaten. Daarom bieden we winterhulp aan slachtoffers van geweld en rampen. Help je mee met een overwinterpakket?

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming