Overslaan en naar de inhoud gaan
Vluchtelingen in Sudan

Wat is er aan de hand in Sudan?

Extreme honger: dat is waar de bevolking van Sudan op dit moment mee kampt. De situatie wordt met de dag erger. En dat allemaal als gevolg van het bloedige conflict tussen de paramilitairen en het regeringsleger, dat in april 2023 escaleerde. Maar ook daarvoor kende het land al grote problemen.

Oorlogsgeweld drijft miljoenen op de vlucht

Helft van de Sudanezen lijdt honger

Conflict, armoede en honger: voor veel Sudanezen is het leven al meer dan 30 jaar een worsteling. In april vorig jaar escaleerde het conflict tussen het regeringsleger SAF en het paramilitaire leger, de RSF. Sindsdien woedt in Sudan een bloedige oorlog. Als gevolg daarvan kampt inmiddels de helft van de bevolking met hongersnood.

Van de ruim 48 miljoen inwoners van het land zijn inmiddels bijna 11 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. De meeste Sudanezen zijn gevlucht uit de hoofdstad Khartoum en verschillende staten in de regio Darfur. De grote meerderheid van hen (7,3 miljoen) verblijft nu in andere delen van Sudan; een deel is naar omliggende landen gevlucht.

Honger

Mensen lijden niet alleen onder het oorlogsgeweld, maar ook aan het alsmaar groeiende tekort aan voedsel. Bijna 25,6 miljoen mensen zijn er niet zeker van dat ze morgen iets te eten hebben: dat is meer dan de helft van de Sudanese bevolking. Zeker 8,5 miljoen van hen balanceert op het randje van acute hongersnood.

“Dit komt onder meer door het gemiste plantseizoen in 2023, een slechte oogst als gevolg van het conflict, wijdverspreide onveiligheid, hoge inflatie en nauwelijks toegang tot humanitaire hulp”, vertelt Mahlet Tekalegne, programmadirecteur van ZOA in Sudan.

Vluchtelingen in Sudan

Epidemieën

Ook is er dringend behoefte aan water, sanitaire voorzieningen en medicijnen. “In de verzamelcentra voor ontheemden gaan steeds meer epidemieën rond. Met name vrouwen en kinderen hebben dringend bescherming nodig”, zegt Mahlet.

Tot april 2023 werkte ZOA in Sudan aan wederopbouw. Na het uitbreken van het conflict in april vorig jaar verleent ZOA noodhulp. Vanwege het geweld in de hoofdstad Khartoem verplaatste ZOA het hoofdkantoor in Sudan naar het oosten van het land, waar het rustiger is. Lokale medewerkers uit Khartoem zijn daarnaartoe gevlucht.

ZOA in Sudan

ZOA biedt nu noodhulp in de staten Gedaref, Al-Jazira, Zuid-, Oost- en Noord-Darfur. Gemakkelijk gaat dat niet. De oorlog is met name in Darfur erg heftig. Daardoor is bijvoorbeeld communicatie beperkt mogelijk en zijn activiteiten van de overheid, markt en het bankwezen verstoord. “De uitdagingen zijn enorm, maar de noden ook”, zegt Mahlet. “De hulp die we bieden, is hard nodig.”

Lees meer over ZOA's werk in Sudan

Ja, ik help vluchtelingen overleven

Voedselpakketten uitdelen is letterlijk van levensbelang en helpt mensen de dag door te komen. Voor € 30 help je al één gezin van 5 personen met een voedselpakket voor 2 weken. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.