Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is er aan de hand in Uganda?

1,5 miljoen vluchtelingen uit buurlanden zoeken een plekje in Uganda. Dat zet meteen het land onder druk, dat al te kampen heeft met zoveel problemen.

Armoede voor miljoenen ugandezen

De meeste vluchtelingen ter wereld 

Uganda is de parel van Afrika. Watervallen, vlaktes en bergen wisselen elkaar af. Uganda is ook heel gastvrij: 1,5 miljoen vluchtelingen uit buurlanden zoeken hier een plekje. Dat zet meteen het land onder druk, dat te kampen heeft met corona, werkloosheid en klimaatverandering. Wat is er aan de hand in Uganda?

De coronapandemie heeft op Uganda, een land met circa 46 miljoen inwoners, veel impact. Het land ontwikkelde zich de afgelopen jaren positief, maar er zijn ernstige zorgen. De economische groei is aanzienlijk vertraagd. Het inkomen van veel Ugandezen is gedaald doordat bedrijven moesten sluiten en banen verloren zijn gegaan.


De Wereldbank heeft gewaarschuwd dat 3 miljoen Ugandezen in armoede kunnen vervallen, bóvenop de 8,7 miljoen die momenteel in armoede leven.

Op dit moment is 78 procent van de bevolking jonger dan 30 jaar. Dat zij geen werk kunnen vinden en niet kunnen rondkomen, geeft naast andere problemen veel onrust in het land.

Miljoenen vluchtelingen

De druk op de basisvoorzieningen neemt toe doordat 1,5 miljoen vluchtelingen in dit mooie land een veilig heenkomen zoeken. Daarmee is Uganda een van de grootste opvanglanden van vluchtelingen ter wereld. Velen van hen komen uit Zuid-Sudan, Congo en andere Afrikaanse landen, die getroffen zijn door langdurige conflicten en andere humanitaire crisis.


De meeste vluchtelingen wonen in nederzettingen naast gastgemeenschappen. De districten waar vluchtelingen worden opgevangen, behoren tot de minst ontwikkelde van het land.

Het Uganda Refugee Response Plan, gecoördineerd door de regering van Uganda, zorgt ervoor dat hulp aan vluchtelingen ook voor een deel de lokale gastgemeenschappen ten goede komt.

Landbouw in zwaar weer

Klimaatverandering heeft ook ingrijpende gevolgen voor de landbouw in Uganda. Denk aan extreme regenval die de grond onder water zet, of juist droogte en regens die later komen, waardoor de grond minder opbrengt.


Daarnaast zijn er conflicten doordat er onduidelijkheid is over het eigendom van een stuk land. Landrechten zijn dus van groot belang. Pas als je weet dat de grond definitief van jou is, wil je daarin investeren en voedsel verbouwen. ZOA werkt – in samenwerking met lokale gemeenschappen en de overheid – aan het vastleggen van landrechten. Ook ondersteunen we boeren bij het verbeteren van landbouwtechnieken.

Onderwijs, helaas niet voor iedereen

In veel arme regio’s in Uganda is onderwijs nog altijd niet vanzelfsprekend of van goede kwaliteit. In de regio Amudat, een van de armste gebieden van Uganda gaat slechts 2 op de 10 kinderen naar school. 


Daarom werkt ZOA aan de kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs, specifiek ook voor meisjes. We helpen onder meer met schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen op scholen, schoolmeubilair en lesmateriaal. We voorzien in extra klaslokalen in gebieden met veel schoolkinderen en distribueren thuislespakketten tijdens de coronapandemie.

ZOA in Uganda

 • In de regio Amudat, een van de armste gebieden van Uganda gaat slechts 2 op de 10 kinderen naar school. Onderwijs is hier nog altijd niet vanzelfsprekend of van goede kwaliteit. Daarom werkt ZOA aan de kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs, specifiek ook voor meisjes. We helpen onder meer met schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen op scholen, schoolmeubilair en lesmateriaal. We voorzien in extra klaslokalen in gebieden met veel schoolkinderen en distribueren thuislespakketten tijdens de coronapandemie.
   
 • ZOA ondersteunt, in samenwerking met de Oegandese regering en andere humanitaire organisaties, vluchtelingen en kwetsbare gastgemeenschappen in West-Nijl – in de districten Arua, Madi Okollo, Terego en Yumbe – op het gebied van voedsel, andere bestaansmiddelen, onderwijs en landrechten.
   
 • In Acholi blijft ZOA werken aan landrechten en levensonderhoud in de districten Nwoya en Omoro om landeigenaars, kwetsbare jongeren en vrouwen te ondersteunen bij het opbouwen van hun toekomst na jaren van conflicten.
   
 • In Karamoja werkt ZOA in het district Amudat met projecten in het basisonderwijs en zijn er diverse activiteiten om in het levensonderhoud van de bevolking te voorzien. Er worden bovendien plannen ontwikkeld om basisschoolboeken in de plaatselijke taal, het Pokot, te ontwikkelen.
   
 • ZOA helpt kwetsbare jongeren en volwassenen bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van landbouw, groene energie en milieubescherming. We stimuleren deelname aan spaargroepen en helpen hen om hun landbouwproducten te verkopen op markten.
   
 • In 2021 is ZOA Uganda gaan werken binnen het We Are Able-project, dat erop gericht is om mensen met een handicap in Midden-Afrika volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving.

Samen zijn we er voor Uganda. In dit land wonen de meeste vluchtelingen van de wereld. De armoede in dit land is daarom groot. Help je mee zodat zij schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen hebben?

Doneer en help mensen in Uganda

Ik wil er samen met ZOA zijn om mensen in Uganda te helpen aan de eerste levensbehoeften.