Overslaan en naar de inhoud gaan
Children in Aleppo

Weer naar school in Syrië 

Veel kinderen in de Syrische stad Aleppo krijgen al maanden geen les meer. De aardbeving die de stad op 6 februari trof, zorgde ervoor dat veel schoolgebouwen niet meer gebruikt kunnen worden. ZOA werkt nu aan het herstel van drie gebouwen in de zwaar getroffen stad Aleppo, zodat kinderen weer naar school kunnen.

Onderwijs na aardbeving in Aleppo

ZOA repareert schoolgebouwen

Geen les krijgen, omdat je schoolgebouw zwaar beschadigd is. Veel kinderen in de Syrische stad Aleppo hebben er al maanden mee te maken. Sinds de aardbeving van februari vorig jaar kunnen ze niet naar school. Het is tijd dat daar verandering in komt, vindt ZOA.

Enorme klap

De recente aardbeving in Syrië heeft enorme verwoestingen veroorzaakt en ernstige gevolgen gehad voor de levens van duizenden mensen. Velen kwamen zonder onderdak te zitten. De psychologische gevolgen van de beving zijn groot, in een land dat al twaalf jaar in een crisis verkeert. Ook de infrastructuur van Aleppo kreeg een enorme klap te verduren.

De aardbeving liet een spoor van ingestorte gebouwen, beschadigde wegen en verstoorde nutsvoorzieningen achter. Veel scholen raakten beschadigd, waardoor sommige kinderen al maanden geen les meer hebben en in een onveilige omgeving verkeren.

Herstel scholen na aardbeving

Veiligheid

In de nasleep van deze natuurramp is ZOA daarom begonnen met het herstellen van kapotte schoolgebouwen, in samenwerking met de International Labour Organization. Het doel is om drie scholen die door de aardbeving zwaar beschadigd geraakt zijn, te herstellen. Zo kunnen straks veel kinderen in stad weer veilig naar school.

ZOA werkt in dit project met lokale aannemers, zodat het herstel van de scholen tegelijk werkgelegenheid oplevert in Aleppo. ZOA voorziet deze aannemers van essentiële training en werkt tegelijk aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden binnen de bouwsector. De nadruk ligt hierbij op veiligheid en naleving van regelgeving.

Herstel scholen na aardbeving

Met de heropening van de scholen in het vooruitzicht verwacht ZOA dat de veerkracht van de getroffen gemeenschappen zal verbeteren. ZOA werkt intensief samen met overheidsinstanties, lokale gemeenschappen en internationale organisaties om dit herstelproces te bespoedigen.

Foto's: Abdurrahman Alrahman Muhimed, Muzna Hallaj

Lees meer over ZOA's werk in Syrië

Herstel scholen na aardbeving