Overslaan en naar de inhoud gaan
Jeroen van der Kolk

Zet je in voor de collecte!

“Je doet het niet voor ZOA, maar voor kwetsbare mensen die in nood zijn. Geef je op als collectant. Het is een mooie stap die je kunt maken”, zegt Jeroen van de Kolk uit Amersfoort, die daarmee een prachtige symboliek inkopt. Door letterlijk stappen te zetten in de ZOA-collecteweek van 25 tot en met 30 maart 2024, help je immers slachtoffers van een ramp of oorlog stappen vooruit te zetten.  

Word collectant

Collecteer voor ZOA van 25 tot en met 30 maart

‘Zo draag ik mijn steentje bij’

“Ik woon en werk hier in Nederland en kan niet ter plekke hulp verlenen aan slachtoffers van een oorlog of ramp. Maar door te collecteren en de collecte in mijn wijk te organiseren, kan ik toch mijn steentje bijdragen”, zegt Jeroen van de Kolk (44) enthousiast.

Jeroen heeft samen met zijn vrouw drie kinderen, een drukke baan en doet kerkenwerk. Toch maakt hij graag tijd vrij voor de ZOA-collecte. Sinds 2015 is hij collectant en sinds 2018 is hij tevens collectecoördinator in zijn wijk. “Aanvankelijk kende ik ZOA niet zo goed, maar door me in het werk van ZOA te verdiepen, ben ik me veel meer bewust van de nood in de wereld en de positieve impact die we kunnen maken. Zo’n tien jaar geleden zijn we ouders geworden en daardoor raakt het me meer dan voorheen dat kinderen vaak de dupe worden van een conflict of natuurramp. Ook voor hen zet ik me graag in.”

Alle beetjes helpen

Zelf loopt Jeroen met plezier meerdere avonden de collecte voor ZOA, maar ook één avond is al prima, geeft hij aan. “Alle beetjes helpen. Als heel veel mensen in Nederland een avond zouden lopen, dan halen we toch met z’n allen veel geld op. We doen het niet voor onszelf en zelfs niet voor ZOA, maar voor mensen in nood. En nee, je gaat er geen wereldvrede mee krijgen. Maar ik weet wel dat op plekken waar de nood het hoogst is, en waar veel organisaties niet komen, ZOA daar wel is. Een christelijke organisatie die écht helpt in crisisgebieden.”

Jeroen van der Kolk

Bij zon en regen

Jeroen stuurt ongeveer dertig collectanten aan. Als er een seintje van het ZOA-hoofdkantoor in Apeldoorn komt over de komende collecteweek, zet hij die meteen in zijn agenda. Ook gaat hij collectanten mailen of bellen om te vragen of ze weer willen meedoen. En tegen de tijd dat de collecteweek er is, zet hij de collectebussen uit. Na afloop worden de opbrengsten geteld. “Ik vind het mooi om zo mijn talenten te gebruiken voor werk dat zo belangrijk is. Tegelijk blijf ik er rustig onder: ze lopen niet voor mij en het resultaat is niet van mij afhankelijk, maar van Gods zegen.”

“Het is een mooi iets wat we in Nederland hebben: we kúnnen collecteren. En ik vind het ook nog eens heel leuk. Als je langs de deuren gaat, maak je van alles mee: mensen die thuis zijn en niet open willen doen, maar ook mensen die alles willen weten van ZOA, oprecht geïnteresseerd zijn en een bedrag willen geven. Soms schijnt de zon, soms regent het en waait het hard. Maar je doet het tóch, voor mensen die in nood zitten. Loop jij ook een uurtje mee?”  

Wil jij ook je steentje bijdragen en een uurtje meelopen? 

Word collectant