Overslaan en naar de inhoud gaan
Ameena in kamp Bardarash in Irak

Zij overleefden de oorlog, nu de winter nog

Daar zitten ze dan, in lekkende oude tenten. Ze overleefden de oorlog in Syrië en moeten nu de winter door in Noord-Irak. Dankbaar voor de hulp van ZOA vertellen vier tentbewoners hun verhaal.

Vier vluchtelingen in irak vertellen hun verhaal

‘Niets geeft meer voldoening dan je veilig voelen’

Ze ontvluchtten aanvallen met drones, raketten en vliegtuigbommen in Syrië. Nu hebben ze een gedeelde angst voor het koude weer, overmatige regen, lekkage en brand door kortsluiting. Bewoners van vluchtelingenkamp Bardarash in Noord-Irak zijn intens dankbaar voor de winterhulp die ZOA biedt.

Ameena

Het moment waarop de aanvallen begonnen in haar woonplaats Sarekanye in Syrië staat in Ameena’s geheugen gegrift. “Het beeld van ons verwoeste huis zal ik nooit weer vergeten”, vertelt ze. Ameena vluchtte naar Noord-Irak en woont nu al weer een hele tijd in vluchtelingenkamp Bardarash. Daar naait ze kleding op haar bescheiden naaimachine.

Met de verkoop van de kleding probeert ze in haar eigen levensonderhoud te voorzien, en dat van haar broer en zijn gezin. “Dat lukt niet”, zegt ze. “We hebben niet eens genoeg voor onze basisbehoeften.”

Daarnaast is het koud in de tent waarin ze woont. In de winter regent het veel en de tenten in het kamp zijn oud en lekken. Gebrek aan elektriciteit en warme dekens maken de omstandigheden extra moeilijk. “Ik zou willen dat er vrede kwam in mijn eigen stad, en ik daar weer een plekje kon krijgen.”

Ameena met een ZOA medewerker

Jadaa

Haar been brak, toen ze uitgleed op de natte vloer in kamp Bardarash. Sindsdien kan de 88-jarige Jadaa niet meer lopen. Toch houdt ze de moed erin, samen met haar 45-jarige dochter Nareeman. Ze hoopt dat het conflict in Syrië ooit zal eindigen en ze terug kan gaan naar haar huis.

“We waren boeren in Darbasiel”, vertelt ze, “maar ons huis is volledig verwoest”. “Ik hoop dat ik daar ooit weer een rustig en normaal leven kan leiden.”

Jadaa

Mohamed

“Er is niets meer bevredigend dan je veilig voelen”, zegt Mohamed, een 54-jarige man uit Qamishlo in Syrië. Zijn huis werd volledig verwoest in de oorlog. Samen met zijn vrouw en hun vijf getrouwde kinderen woont hij in vluchtelingenkamp Bardarash in Irak. Hun leefomstandigheden zijn extreem moeilijk daar, zonder verwarming in de winter.

Toch is Mohamed dankbaar voor de veiligheid die het kamp biedt. Zijn geloof in God geeft hem hoop om moeilijke omstandigheden te doorstaan. “Ik hoop dat we ooit een beter leven krijgen”, vertelt hij. “Ik zou graag ons huis weer opbouwen, zodat we daar met ons gezin kunnen wonen.”

Mohamed

Salwa

Ook Salwa, een moeder van drie kinderen uit Qamishlo, Syrië, is dankbaar voor de tent waarin ze woont in Bardarash. “Het is moeilijk in het kamp, in het bijzonder in de winter”, vertelt ze. “Maar het leven hier is vele malen beter dan middenin de oorlog, wanneer je je voortdurend zorgen maakt over je dierbaren.”

Salwa’s man is ziek: hij heeft epilepsie. Om zorg voor hem te kunnen betalen, moest het gezin veel geld lenen. Iedere dag vecht Salwa voor haar gezin. De hulp die ze van ZOA krijgt, is van grote waarde voor hen. “Ik ben God ontzettend dankbaar”, zegt ze. “Ik kijk uit naar de dag waarop mijn kinderen een beter leven zullen hebben dan ik.”

Salwa en haar man

In landen als Irak, Syrië en Oekraïne zorgt de kou voor immense problemen voor vluchtelingen. Wil je samen met ons omzien naar onze naasten die vechten tegen de kou?

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming