Overslaan en naar de inhoud gaan
John Panga in Irak

‘ZOA is er echt’

Het was hem al op jonge leeftijd duidelijk dat hij andere mensen tot zegen wilde zijn. John Panga werkt met plezier als landendirecteur voor ZOA. “ZOA zegt niet alleen ‘we zijn er’, maar ZOA is er ook echt”, stelt hij.

Landendirecteur John Panga:

‘Het leven speelt zich af in het veld’

John Panga groeide op in India en was van dichtbij getuige van armoede. Hij zag welke gevolgen dit heeft voor het leven en de waarde van mensen. Het was hem al op jonge leeftijd duidelijk dat hij een verschil wilde maken en anderen tot zegen wilde zijn. Het liefst is hij bij de mensen in het veld. “Dat is waar het leven zich afspeelt.”

John ging landbouw studeren met een duidelijk doel: armoede helpen verlichten door het levensonderhoud van mensen te verbeteren. Toen hij hoorde over de functie van landendirecteur bij ZOA, werkte hij al drie jaar in Irak als technisch adviseur voor levensonderhoud en landbouw bij een ngo. Hij dacht een paar maanden zorgvuldig na voordat hij in mei 2022 bij ZOA kwam werken.

John Panga in Irak

Getuige van Gods genade

“Destijds werkte ik voor een christelijke humanitaire organisatie met een missionair doel,” legt John uit, “en ik wist niet zeker of ZOA, die zich hield aan de humanitaire standaard van neutraliteit, zou passen bij mijn persoonlijke roeping als christen.”

Maar in de plaatselijke kerk zag John ZOA-medewerkers als actieve leden en toegewijde gelovigen. Hij ontdekte dat ZOA een sterke christelijke identiteit hooghoudt en dat hij door liefdevolle daden een getuige kan zijn van Gods genade.

 

Mensen centraal

Wat John uiteindelijk over de streep trok, was één van de kernwaarden van ZOA: mensen centraal stellen. “Als we er niet in slagen om mensen centraal te stellen in al onze intenties en activiteiten, raken we de weg kwijt en beginnen we te economisch te denken”, stelt hij. “Mijn doel is om de levens van mensen te helpen verbeteren. Daarom moeten zij het middelpunt zijn van alles wat we doen.”

John Panga in Irak

Een ander belangrijk aspect voor John om zich bij ZOA aan te sluiten, was de hands-on mentaliteit en operationele aanwezigheid. “ZOA zegt niet alleen ‘we zijn er’, maar is er ook echt,” zegt hij. “Wat mij boeit is het runnen van onze eigen activiteiten, waarbij ik rechtstreeks samenwerk met begunstigden en lokale partners. Ik wil niet alleen maar op kantoor zitten, maar in het veld staan met de mensen. Dat is waar het leven zich afspeelt.”

Zou je ook voor ZOA willen werken?

Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn