Overslaan en naar de inhoud gaan

ZOA is er. Voor mensen met een beperking

Mensen met een beperking zijn een vergeten groep. Dat willen we dus veranderen. Met een nieuw project: We Are Able.

we are able

ZOA geeft aandacht aan mensen met een beperking.

“Mensen met een beperking zijn een vergeten groep”, zegt David Betge van ZOA over mensen met een beperking in landen als Congo, Burundi, Uganda en Sudan. Dat willen we dus veranderen, met een nieuw project: We Are Able!

Is het je weleens opgevallen dat maar weinig hulporganisaties aandacht geven aan mensen met een handicap? En dat terwijl in een land als Ethiopië 15 procent van de bevolking een handicap heeft. Ze worden vergeten, terwijl hun basisbehoeften net zo groot, zo niet groter zijn.

ZOA wil dat hun situatie structureel verandert. We stimuleren mensen met een beperking voor zichzelf op te komen. In landen waar geweld en conflicten aan de orde van de dag zijn, is dit enorm belangrijk. David Betge, die het project We Are Able – wij kunnen dat – coördineert, legt uit:

We zoeken mensen met een handicap in een dorp of stad op en vragen hoe we hen kunnen steunen. Zodat ze bijvoorbeeld kunnen werken, reizen met het openbaar vervoer of simpelweg niet meer achteraan staan bij het uitdelen van voedsel.


Geen werk, geen eten

Het is vaak het stigma dat ervoor zorgt dat mensen met een beperking verwaarloosd, weggestopt of gewoon niet gezien worden. Zo van: je zal er wel om gevraagd hebben, je bent vervloekt, je kan toch niks.

De armoede onder deze groep is daardoor ongekend groot. Als je immers buitengesloten wordt, heb je ook geen werk. En geen werk betekent geen medische hulp, water, voedsel, noem maar op. Zeker niet in landen die geteisterd worden door droogte, hongersnood, slechte gezondheidszorg, corruptie, conflicten en oorlog. En dan spreken we nog niet eens over het emotionele leed: de afwijzing en de gemiste kansen omdat er nog zoveel is wat je wél kan. David:

Het is natuurlijk te triest voor woorden dat als je je je benen niet kunt gebruiken, je ook niet naar school mag, om maar iets te noemen.

Anaka Oskar Okello uit Uganda mist twee benen maar heeft een bloeiend lasbedrijf.

Foto – Jaco Klamer

Trainingen

ZOA wil daarin verandering brengen, maar doet dat niet alleen. We werken samen met andere organisaties, waaronder The African Disability Forum (ADF), Light for the World en de Leprazending. Het project We Are Able is veelomvattend:

  • We starten bijeenkomsten in gemeenschappen in DRC Congo, Burundi, Ugunda, Zuid-Sudan, Sudan en Ethiopië. We stellen vragen als: ‘Waar wil je over vijf jaar zijn met je gemeenschap? Hoe zorg je, dat je bij je plannen gehandicapten bereikt?
  • We mobiliseren mensen met een beperking en trainen hen in weerbaarheid; we helpen ze anders met hun handicap om te gaan, zodat ze meer kunnen ondernemen.

Ondertussen, in de betreffende landen zelf, lobbyen organisaties van en voor gehandicapten bij instanties en overheden, op zowel nationaal als lokaal niveau, om meer bewustzijn te creëren. Om te zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedraaien in politieke partijen en een baan krijgen op bestuurlijk niveau.

Samen

David besluit: "Het project We Are Able heeft alleen maar kans van slagen als we ons allemaal bewust worden van deze vergeten groep. Alleen samen mét deze mensen kunnen we zorgen dat gehandicapten in ontwikkelingslanden een plekje krijgen."

Samen zijn we er voor mensen met een beperking. Het project We Are Able helpt ze om hun leven structureel te veranderen. Help jij mee deze mensen een beter leven geven?

Doneer en help mensen met een beperking

Ik wil er samen met ZOA zijn om hun situatie structureel te veranderen.