Overslaan en naar de inhoud gaan

ZOA start campagne voor Tigray 

Honderdduizenden doden, miljoenen ontheemden en een tekort aan alles: de bevolking van de Ethiopische regio Tigray zit op de puinhopen van één van de bloedigste conflicten van deze eeuw. Naast de zichtbare schade en tekorten zijn de inwoners van Tigray zwaar getraumatiseerd. Er wordt de bevolking geen rust gegund: nieuwe vluchtelingenstromen en overstromingen maken de situatie nog urgenter. ZOA is er in Tigray om concrete hulp en nieuwe hoop te bieden. 

Vrouw naast haar huis
Lees meer

Tigray was twee jaar lang afgesloten

De oorlog die de wereld niet mocht zien 

Terwijl de strijdende partijen hun gang gingen was Tigray twee jaar lang – van november 2020 tot november 2022 – hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De inwoners van Tigray (waaronder 40 lokale ZOA-medewerkers) zagen een oorlog die de wereld niet mocht zien. Ook nu Tigray sinds november weer open is, duurt de crisis voort. Het voedseltekort is enorm en het is er nog steeds erg onveilig. Er zijn ook nog geen journalisten in Tigray die de wereld kunnen vertellen wat verborgen moest blijven. 

Ontreddering 

ZOA-medewerker Liselotte Mikkers bezocht onlangs Tigray en is geschokt door de verhalen. “Ze overtreffen elkaar in gruwelijkheid. Je voelt de pijn, het verdriet en de ontreddering van de mensen. Dit is waarvoor ZOA 50 jaar geleden is opgericht: wij zijn er om onze naasten in nood te helpen!”  

Dat is hard nodig, want de regio ligt nog compleet in puin. Huizen en landbouwgronden zijn verwoest. Scholen kapotgeschoten of in gebruik als opvanglocaties. In scholen die weer zijn opgestart zitten de bloedsporen en kogelgaten nog op de muren. 

Tigray | Liselotte op veldbezoek

Overstromingen 

De onveiligheid in het gebied zelf, maar ook de spanningen in de rest van Ethiopië maken het er niet gemakkelijker op om hulp te bieden. Daarnaast is een deel van Tigray de afgelopen dagen getroffen door overstromingen waardoor 18 vluchtelingenkampen zijn overstroomd en er honderdduizenden vluchtelingen (opnieuw) dakloos zijn geworden.  

Concrete hulp 

Ondanks deze moeilijke omstandigheden is ZOA ook tijdens de oorlog gebleven en zet het lokale team nu alles op alles om mensen in Tigray concrete hulp en nieuwe hoop te bieden. ZOA heeft uw steun heel hard nodig om door te gaan met de levensreddende noodhulp in Tigray: 

  • Zorgen voor schoon drinkwater door watertransport en het herstellen van waterpompen, waterleidingen en wateropslagtanks; 

  • Voedselhulp, zaden en gereedschappen om de landbouw weer op gang ter brengen; 

  • Acute opvang en onderdak en levensmiddelen voor ontheemden. 

 

Tigray | Vluchtelingenopvang in een school

Nieuwe hoop 

“Onze hulp en aanwezigheid geven de mensen hoop en troost. Een vrouw die zich aan een collega vastklampte zei: ‘Help ons! U bent onze hoop!’ Die hoop willen we niet beschamen”, zegt ZOA-medewerker Liselotte. “Ik moet denken aan Mattheüs 14:14. Jezus zag de menigte en was ‘met ontferming bewogen’. Met die bewogenheid willen wij samen met onze donateurs naast de mensen in Tigray staan en doen wat we kunnen. Samen laten we hen er niet alleen voor staan.”  

Jouw steun is onmisbaar. In eerste instantie is er veel geld nodig voor voedsel, drinkwater en onderdak. Help je mee met een extra gift? 

Doneer en geef hoop aan mensen die alles kwijt zijn

De nood in Tigray is enorm. Er is veel voedsel, water en onderdak nodig. Dankzij jouw gift kunnen we naast mensen staan in Tigray en andere crisisgebieden wereldwijd. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.