Overslaan en naar de inhoud gaan

Teken de petitie: Stop bezuinigen klimaatfonds, red kwetsbare mensenlevens

Meer dan 100 miljoen mensen zijn op de vlucht, mede door klimaatverandering. Daarom is de bezuiniging van 880 miljoen op het klimaatfonds onacceptabel. ZOA start een petitie om de overheid op andere gedachten te brengen.

Teken de petitie

100 miljoen vluchtelingen wereldwijd

Stop bezuinigingen klimaatfonds, red kwetsbare mensenlevens

De bezuiniging van 880 miljoen euro op het Klimaatfonds is onacceptabel, stelt hulporganisatie ZOA. Vandaag werd bekend dat er meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht zijn, mede door klimaatverandering. Het halen van de klimaatdoelen is essentieel om deze vluchtelingencrisis tegen te gaan. Daarom start ZOA een petitie om de regering op andere gedachten te brengen. 

Afgelopen vrijdag besloot het kabinet om gaten in de begroting te dichten met onder andere geld uit het Klimaatfonds. Dat fonds is bedoeld om ervoor te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen van Parijs haalt. “Klimaatverandering raakt de meest kwetsbare mensen in deze wereld”, zegt Joël Voordewind van ZOA. “Uit onderzoek blijkt dat klimaatverandering nu al leidt tot meer vluchtelingen en nieuwe conflicten. Onder andere in de Hoorn van Afrika, waar momenteel extreme droogte en honger heerst.” 

Domino-effect

Juist vandaag maakte de Wereldvluchtelingenorganisatie UNHCR bekend dat er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht zijn. Sinds 2010 stijgt het aantal vluchtelingen spectaculair. “In de landen waar we werken zien we dat steeds meer mensen door droogte, overstromingen of andere extreme weersomstandigheden hun plek moeten verlaten”, zegt Voordewind. Hoewel de meeste mensen op de vlucht zijn voor conflicten, is ook dat niet los te zien van het klimaat. “Veel oorlogen en geweld gaan om schaarse hulpbronnen die door de klimaatverandering nog meer onder druk staan. Het is een soort domino-effect.”

Voetafdruk 

ZOA start deze petitie om het kabinet duidelijk te maken dat Nederland z’n verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om klimaatbeleid. “We kunnen deze rekening niet doorschuiven naar mensen die zelf het minste klimaatverandering veroorzaken, maar er wel het meeste last van hebben. Onze ecologische voetafdruk verplicht ons om nu in actie te komen.” De petitie is te vinden op zoa.nl/petitie

Weerbaar 

Daarnaast wil ZOA ook dat er extra geld komt voor de meest kwetsbaren, onder andere in de Hoorn van Afrika. Allereerst voor noodhulp nu, maar ook om op de langere termijn mensen weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering door bijvoorbeeld innovatieve landbouwoplossingen, het werken aan vredesopbouw en het creëren van nieuwe duurzame banen. Voordewind: “Alleen zo voorkomen we dat mensen vanwege gebrek aan levensonderhoud op de vlucht slaan, met elkaar in conflict raken, of sterven van de honger.” 

Help je mee? Teken dan de petitie en laat je stem horen. 

Teken de petitie