Overslaan en naar de inhoud gaan
Huizenbouw op Sulawesi

ZOA vertrekt uit Indonesië

Na drie jaar noodhulp en wederopbouw op de Indonesische eilanden Lombok en Sulawesi maakt ZOA zich op om te vertrekken uit Indonesië.

noodhulp en wederopbouw na aardbeving

Een geslaagde hulpactie in Indonesië

“Door de gemotiveerde inzet van mensen ter plaatse, gecombineerd met de expertise van ZOA’s noodhulpteam, mogen we terugkijken op een geslaagde hulpactie”, zegt programmadirecteur Edwin Visser over ZOA's werk op Lombok en Sulawesi.

In augustus 2018 werd het eiland Lombok getroffen door een reeks krachtige aardbevingen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen, tienduizenden huizen werden verwoest en 400.000 mensen raakten dakloos. Een maand later werd het eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving die een tsunami veroorzaakte.

Ruim vierduizend mensen kwamen om, er vielen meer dan 14.000 gewonden en ruim 200.000 mensen raakten dakloos. ZOA kwam meteen in actie met noodhulp voor zowel Lombok als Sulawesi. ZOA-coördinator Willem van Burgsteden vloog er vrij snel naartoe en zag de verwoesting met eigen ogen.

De nood was enorm groot. In samenwerking met lokale partners deelden we voedsel, zeep, dekens, tentzeilen, hygiënepakketten en schoon drinkwater uit.

Verwoesting op Sulawesi in 2018

In de periode daarna richtten we ons op de bouw van tijdelijk en permanent onderdak, psychosociale hulp voor traumaverwerking en herstel van inkomsten. Denk aan het opzetten van een kleine onderneming of het verbeteren van landbouwtechnieken. ZOA heeft 52.923 mensen op Lombok en Sulawesi geholpen met onder andere voedsel en landbouwmaterialen, sanitatie, schoon water, onderdak en huishoudelijke artikelen. In samenwerking met lokale partners heeft ZOA 704 huizen gebouwd.

Rampenbestrijding

Inmiddels heeft iedere stad en dorp op Indonesië van overheidswege een rampenplan. ZOA hielp in een aantal plaatsen mee bij de totstandkoming van deze plannen en verzorgde de training van teams in rampenbestrijding. Willem vertelt: "Het Indonesische volk is sterk en veerkrachtig, ik heb veel bewondering voor hoe ze deze rampen doorstaan heeft. Het is nu tijd om te gaan. ZOA heeft haar expertise in sectoren als noodhulp, landbouw en WASH (water, sanitatie en hygiëne) volledig kunnen inzetten."

Met als fantastisch resultaat dat we samen met onze lokale partners echt heel veel mensen hebben geholpen. Niet in de laatste plaats dankzij de steun en betrokkenheid van donateurs, kerken, ondernemers en fondsen!

 

Noodhulp op Lombok

Tasrudin en zijn vrouw bij hun nieuwe huis, die hij zelf heeft gebouwd met hulp van ZOA, in 2020.

Tasrudin en zijn vrouw bij hun nieuwe huis, die hij zelf heeft gebouwd met hulp van ZOA, in 2020.

Samen zijn we er voor mensen die alles kwijtraken door een ramp. Met jouw steun hebben we veel Indonesiërs kunnen helpen, hun leven weer op te bouwen. Maar er zijn nog veel meer plekken waar ZOA hulp kan bieden aan mensen in nood. Help je mee zodat zij er niet alleen voor staan?

Doneer en help mensen in nood

Ik wil er samen met ZOA zijn om hen wereldwijd te helpen.