Overslaan en naar de inhoud gaan
 International Medical Corps

ZOA werkt samen met International Medical Corps in Libië

Op 10 en 11 september 2023 trof een hevige storm genaamd Daniël het noordoosten van Libië. Door dit noodweer werden 12 steden getroffen door ernstige overstromingen. Ongeveer 42.000 mensen zijn dakloos geworden. ZOA werkt samen met de organisatie International Medical Corps om mensen te voorzien van schoon drinkwater, om noodreparaties uit te voeren aan sanitaire voorzieningen in opvangcentra en om hygiëne pakketten uit te delen.

Doneer nu

Dringend hulp nodig

Samenwerken

De verwoestende storm genaamd Daniël raasde over het noordoosten van Libië. Dit leidde tot een humanitaire crisis waarbij duizenden mensen dakloos werden. ZOA en International Medical Corps slaan de handen ineen om hulp te bieden, schoon drinkwater te leveren en hygiëne te bevorderen om verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.

Storm Daniël bracht sterke windstoten van wel 80 kilometer per uur en zware regenval met zich mee. Door dit noodweer werden 12 steden getroffen door ernstige overstromingen. Helaas braken er zelfs twee dammen, wat resulteerde in een enorme vloedgolf die een groot deel van de kuststad Derna de zee in spoelde.

250.000 mensen in nood

De gevolgen van deze ramp zijn enorm. Ongeveer 42.000 mensen zijn dakloos geworden, waarvan 30.000 uit Derna afkomstig zijn. Er zijn 4.333 mensen omgekomen en nog eens 8.500 mensen worden vermist. Het wordt geschat dat wel 250.000 mensen dringend hulp nodig hebben.

Door de overstromingen is er een tekort aan sanitaire voorzieningen en is de watervoorziening onveilig geworden. Hierdoor is er een groot risico op de verspreiding van ziekten. Toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire en hygiënische voorzieningen zijn van levensbelang.

ZOA werkt samen met de organisatie International Medical Corps om mensen te voorzien van schoon drinkwater en om noodreparaties uit te voeren aan sanitaire voorzieningen in opvangcentra voor daklozen. Ze delen ook hygiëne- en waterzuiveringspakketten uit, zoals zeep, shampoo, tandenborstels, tandpasta, handdoeken, jerrycans, waterzuiveringszakjes en chlooroplossingen. Bovendien organiseren ze bewustmakingsbijeenkomsten over hygiëne om verdere verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen.

Doneer en help mensen in nood