Overslaan en naar de inhoud gaan
In actie voor Oekraine

Benefietconcert voor herstel huizen in Oekraïne

"De wederopbouw van huizen in Oekraïne is nu heel belangrijk, zodat inwoners de koude winter doorkomen”, vertelt Goffe van Meppel helps Ukraine. Daarom organiseert het actiecomité aanstaande zaterdag 5 november een benefietconcert in Meppel voor het wederopbouwproject van ZOA in Oekraïne. 

Meppel in actie voor zoa

Concert van hoop voor Oekraïne 

“We voelen ons verbonden met Oekraïne, omdat mijn vrouw daar vandaan komt", vertelt Goffe van het actiecomité Meppel helps Ukraine. "Het leed in het land raakt mij en raakt ons als gezin." Daarom organiseert hij met zo'n twintig betrokken inwoners uit Meppel het benefietconcert, waar zowel Nederlandse als Oekraïense muzikanten optreden.

"De Donbas, een van de regio’s die zwaar onder vuur ligt, was het ‘thuis’ van mijn vrouw", vertelt Goffe. Vanaf het allereerste moment dat de oorlog begon, zet hij zich met vele andere Oekraïners uit Meppel in voor Oekraïners die lijden onder de oorlog.

“We kennen onder anderen een gezin met jonge kinderen die in de stad Charkiv woonden. Dagenlang zaten zij samen in de schuilkelder, voordat ze uiteindelijk konden vluchten. Als je dat soort verhalen van dichtbij meekrijgt, dan is het niet de vraag of je iets gaat doen, maar wat je gaat doen.”

Herstelwerkzaamheden

Al weken is het actiecomité Meppel helps Ukraine bezig met de voorbereidingen voor het concert. Verschillende muzikanten treden op, zowel uit Nederland als uit Oekraïne: Wings of Ukraine (zang en gitaar), Nataliia, Viktoriia en Irina (sopraan en piano), Viktoriia (zang), Maryna (piano) en Sanne en Ronan (dans).

Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de herstelwerkzaamheden aan huizen die voor een groot deel verwoest zijn door bombardementen en vuurgevechten.

Vernielde huizen in Oekraïne

Hoopvol zijn

Daarnaast dient het concert ook nog een ander bijzonder doel, vertelt Goffe: “Zo hebben we ook gevluchte Oekraïners uitgenodigd om het concert bij te wonen. Op deze manier kunnen verschillende groepen elkaar treffen en wellicht steun aan elkaar vinden. We hopen dat dit de mensen helpt om alle ellende een plekje te kunnen geven.”

Hoewel de voortdurende oorlog centraal staat tijdens het benefietconcert, zal er ook een vrolijke toon klinken. “Oekraïne is een fantastisch mooi land en dat willen we laten zien”, vertelt Goffe. “We sluiten af met een vreugdevol gedeelte, juist omdat we moed willen houden en hoopvol willen zijn.” De opbrengst van de avond gaat geheel naar het wederopbouwproject van ZOA in Oekraïne. 

Wil je het concert aanstaande zaterdagavond 5 november bijwonen? Kaarten zijn voor 10 euro per stuk verkrijgbaar via action4ukraine@yahoo.com of bij NewCoast in Meppel (Hoofdstraat 8). Aanvang: 19:30 - Samenstroomkerk Meppel.

Lees meer over het wederopbouw werk van ZOA in Oekraïne

Doneer en help mensen die moeten vluchten voor geweld en terreur

Met een gift van € 25 kunnen bijvoorbeeld één kind op de vlucht psychosociale hulp bieden, zodat het weer kind kan zijn. Samen kunnen we er zijn voor mensen op de vlucht en geweldsspiralen doorbreken.