Overslaan en naar de inhoud gaan

De winter maakt nood in Syrië nog schrijnender 

In de bergachtige regio’s Al Qunaytirah en Dar’a zakt de temperatuur onder het vriespunt. Veel teruggekeerde vluchtelingen zoeken naar manieren om zich warm te houden in tenten of kale beschadigde huizen. 

Winter in Syrië 

'Er is een groot tekort aan kachels en brandstof'

“Het is geen vrolijk verhaal”, verontschuldigt Marjanne van Vliet, landendirecteur ZOA Syrië, zich als ze vertelt over de situatie in het land. In de wintertijd wordt alles nog nijpender met dalende temperaturen en mensen die terugkeren naar kale, koude huizen.  

Na ruim tien jaar crisis in Syrië is er van een basisinfrastructuur bijna niets over. Veel mensen zijn het land ontvlucht of hebben op andere plekken in Syrië een tijdelijk heenkomen gezocht. Nu er sprake is van een beetje stabiliteit, keren sommige mensen terug naar hun huis. Marjanne: “Maar kun je spreken van een huis als het niet meer is dan kale muren en een dak? Meubels en persoonlijke spullen zijn verdwenen. Mensen overleven in leeggeplunderde kale en koude huizen.” 

Marjanne van Vliet, landendirecteur ZOA Syrië

Sneeuw en ijs 

Vanuit het kantoor in Damascus coördineert ZOA de hulp naar verschillende regio’s in Syrië. Hulp die hard nodig is, zeker in de gebieden Al Qunaytirah en Dar’a waar de temperatuur in de winter zakt tot onder het vriespunt. Jemma, de projectmedewerker die verantwoordelijk is voor de distributie van hulpgoederen, vertelt over de uitdagingen van de winter. “In de winter verandert de sneeuw in een ijslaag die wel twee maanden blijft liggen. Dit maakt het gebied niet alleen moeilijk bereikbaar, ook zitten talloze mensen in de ijzige kou.”

Tenten

Soms zit er voor teruggekeerde vluchtelingen niks anders op dan in tenten te bivakkeren, omdat andere mensen in hun huis zijn getrokken. Marjanne: “Mensen hebben soms hun eigendomspapieren verloren, waardoor ze niet kunnen bewijzen dat het hun huis is.” Jemma vult aan: “Soms worden die tenten in een leegstaand gebouw gezet om nog iets meer beschutting te vinden tegen de koude weersomstandigheden.” 

Tekort aan kachels

De hulp vanuit de overheid is verre van toereikend. Jemma: “Mensen krijgen bijvoorbeeld 50 liter diesel per gezin waar ze het hele winterseizoen van moeten stoken. Maar dat is slechts genoeg voor twee weken. Bovendien is er een groot tekort aan kachels. Ze worden zelfs gestolen uit scholen. Voor veel mensen zijn kachels ook onbetaalbaar. Een eenvoudige kachel kost bijna anderhalf keer een gemiddeld maandinkomen.” Als alternatief stoken mensen hout van olijfbomen, terwijl deze bomen een bron van inkomsten zijn. Ook zoeken mensen naar stukjes papier en karton tussen het afval. Alles om maar een beetje warm te blijven. 

Winterhulp

De winterhulp pakketten die ZOA uitdeelt met dekens, warme kleding, kachels en brandstof worden met open armen ontvangen. ZOA kijkt zorgvuldig welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen. Marjanne: “Los van alle uitdagingen die er al zijn, hebben veel mensen als gevolg van de oorlog een handicap. Ook kampen ze met trauma’s. Ze zitten echt aan de grond en elke dag is een gevecht om te overleven. Onze hulppakketten voor deze meest kwetsbare mensen zijn dan ook van levensbelang.” 

Samen zijn we er voor Syrische vluchtelingen. De situatie in dit land is schrijnend. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften. Help je mee zodat zij schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen hebben?

Doneer en help vluchtelingen in Syrië

Ik wil er samen met ZOA zijn om alle vluchtelingen wereldwijd te helpen.