Myanmar

Waarom Myanmar?

Myanmar kende tot 2010 een wrede dictatuur. Etnische minderheden werden onderdrukt en miljoenen sloegen op de vlucht. ZOA werkt sinds 2008 in Myanmar, toen een ernstige cycloon het land had getroffen. Sindsdien werken we aan noodhulp en wederopbouw. Zowel in regio’s die getroffen zijn door natuurrampen als in regio’s waar terugkerende vluchtelingen een nieuwe start proberen te maken.

Wat we doen in Myanmar

We ondersteunen kwetsbare groepen die hebben geleden onder onderdrukking, etnisch en religieus geweld en overstromingen die huizen en landbouw verwoestten.

Sectoren: noodhulp, levensonderhoud en voedselzekerheid, water- en sanitaire voorzieningen

Landbouw en voedsel
Om arme boeren een betere oogst te laten krijgen, hebben we zaai- en pootgoed uitgedeeld. Hierdoor zijn de oogsten toegenomen. Ook hebben we boerengroepen getraind in samenwerking op het gebied van in- en verkoop. Veel van die groepen functioneren inmiddels zelfstandig en hebben baat bij de voordelen van bijvoorbeeld betere toegang tot de markt en financiële diensten. Ook verbeterde infrastructuur – betere wegen, de aanleg van een brug – bevordert handel en betere inkomsten.

Zo nodig delen we, in samenwerking met het World Food Programme, voedsel uit in noodsituaties. Dit doen we met name in de kampen aan de kust, waar mensen terecht komen als ze vluchten voor overstromingen en etnisch geweld.

Water en sanitaire voorzieningen
In Rakhine State, aan de grens met Bangladesh, hebben velen hun toevlucht gezocht in kampen aan de kust. Toen we hier kwamen, was de gezondheidssituatie in de kampen slecht. We hebben drinkwatervoorzieningen en toiletten aangelegd en intensieve voorlichting over hygiëne gegeven. Hierdoor werden veel minder kinderen ziek van slecht drinkwater.

March 2011
Walk4Water voor Myanmar
November 2010
cimg0107
Uitbreiding naar het oosten van Myanmar
October 2010
Cycloon Giri
May 2008
dsc00495
Cycloon Nargis
September 1984
Hulpverlening Birmese vluchtelingen in Thailand