Overslaan en naar de inhoud gaan
Hugo

Hoe een ondernemer zich inzet voor humanitaire projecten en technologische innovaties in noodhulp

Hugo Kampman, eigenaar van Nedtrack en ZOA Business Ambassador sinds 2011, deelt zijn inspirerende verhaal. Samen met mede-ondernemers zet hij zich in voor projecten van ZOA, zoals coöperaties, technische innovaties in noodhulp en het verbouwen van voedsel in zilte grond. Zijn verhaal is een oproep aan andere ondernemers om zich ook in te zetten voor mensen in nood.

 

Innovatie in humanitaire hulp

Nuchtere ondernemersgeest 

Hugo Kampman is eigenaar van Nedtrack, een bedrijf dat zich specialiseert in telematica om bedrijven meer inzicht in hun wagenpark en bedrijfsmaterieel te geven. Hugo is sinds 2011 actief als ZOA Business Ambassador. “Met het bedrijf maakten we ieder jaar winst. Vanuit een bijbels perspectief vind ik het belangrijk om tienden te geven. Waarom zou een bedrijf niet een deel van zijn winst kunnen weggeven aan een goed doel?”

Coöperaties in Cambodja

Zo kwam Hugo via een vriend bij Gerrit Kasper terecht met het idee om samen te werken aan projecten van ZOA. Hun eerste project was in Cambodja. In dat project zagen ze dat boeren werden benadeeld door de inkopers van rijst. De boeren kregen bijna geen geld voor hun product. Als ondernemers dachten ze na over hoe ze hun positie konden verbeteren. Ze kwamen met het idee om een coöperatie op te zetten. Binnen die coöperatie werken boeren samen, en wordt rijst opgeslagen en pas verkocht als de marktprijs beter is. Zo verdienen zij meer.

"Daarnaast merkten we op dat er in die regio veel ontbossing plaatsvond. We stelden voor om fruitbomen te planten. Dit zorgde niet alleen voor groen, maar bood de boerenfamilies ook een extra bron van inkomsten en voeding. Als we nu langs een van de dorpen rijden waar we toen gewerkt hebben, zie je florerende dorpjes. Het is ongelofelijk gaaf om te zien dat de zaken goed gaan en de mensen niet langer afhankelijk zijn van ZOA. Het is toch prachtig als je je kunt terugtrekken uit een land?”, aldus Hugo.

Technische innovaties in noodhulp

Nadat het project in Cambodja stopte, ging de groep ondernemers op zoek naar een nieuw project. “We zijn uiteindelijk bij Burundi/Colombia terechtgekomen. In het noorden van Colombia is er sprake van verzilting. Tijdens ons groepsbezoek aan Colombia werd ik diep geraakt toen kinderen auto's stopten met een touw en, in plaats van om snoep, om drinkwater vroegen. Dat maakte diepe indruk op mij en benadrukte de nood van de mensen daar.”

De ZBA-groep Burundi/Colombia werkt aan een ontziltingsinstallatie op zonne-energie. Voorheen werkten de ontziltingsinstallaties op een dieselgenerator, wat duur en onderhoudsintensief was. Een ontziltingsinstallatie op zonne-energie is veel goedkoper en onderhoudsvriendelijker. Hugo: “Ik heb zelf een technisch bedrijf, en dit soort technische ontwikkelingen in noodhulp vind ik geweldig. Ik denk dat we dit concept in veel meer landen kunnen uitrollen. Eigenlijk vind ik het onbegrijpelijk dat deze installaties nog niet overal ter wereld staan.”

Nuchter nadenken

Een van de vragen die de ondernemers zichzelf stelden was: “Waarom is verzilting een probleem? Kun je niet ook voedsel verbouwen op zilte grond?”. De groep onderzocht het verbouwen van voedsel in een zilte omgeving. “We ontdekten een prachtig Nederlands bedrijf op Texel dat aardappels verbouwt in zilte grond. Hoewel niemand in onze groep agrariër is, kijken we allemaal met een ondernemersbril naar deze ontwikkeling. Kunnen we dit ook toepassen in Colombia? Ik word erg enthousiast van het idee om op deze manier bij te dragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden in Colombia.”

Tot slot noemt Hugo nog als voorbeeld een bijenproject in Uganda. Door bijen te houden kunnen boerenfamilies geld verdienen met het verkopen van honing en bijenwas, waardoor ze minder afhankelijk zijn van veeteelt. De ondernemers hebben de beste imker van Nederland uitgenodigd om de boeren in Uganda te adviseren. Dit resulteerde in waardevolle tips en een verviervoudiging van de honingoogst in het afgelopen jaar. Inmiddels zijn er ook in Uganda coöperaties opgezet, waardoor de boeren de honing volgend jaar nog beter kunnen vermarkten. 

honing

Oproep aan andere ondernemers

Hugo besluit met een oproep aan ondernemers: “Doe mee. Als je het goed hebt en goed verdient, waarom zou je dan niet iets teruggeven? Bij ZOA krijg je de ruimte voor een eigen inbreng. Samen kunnen we zoeken naar de beste manieren om mensen te helpen. Met een nuchtere ondernemersblik en het doel om op een dag niet meer nodig te zijn omdat ze het zelf kunnen. Hoe geweldig is dat?”.

Meer weten?

Ben jij ondernemer en wil jij je, net als Hugo, inzetten voor ZOA? Kijk dan op onze ondernemerspagina