Overslaan en naar de inhoud gaan
Kind in Jemen

Hongersnood in Jemen is erger dan ooit

Het is moeilijk om woorden te vinden om de huidige situatie in Jemen te omschrijven. Voortdurend conflict, voedselprijzen die de pan uit rijzen, de uitbraak van cholera en de coronavirus pandemie brengen dit geteisterde land nog meer in het nauw.

voedselhulp nodig voor 17 miljoen mensen

Een op de vijf kinderen is acuut ondervoed

Waar de Verenigde Naties (VN) eerder al de noodklok luidden voor de erbarmelijke situatie waarin miljoenen Jemenieten proberen te overleven, lijdt inmiddels een op de vijf kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding. In Jemen zijn 17 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp.

Het is een van de dramatische gevolgen van de oorlog die sinds 2015 in Jemen woedt, en waarin Saudi-Arabië en Iran een grote rol spelen. Het is een conflict tussen de groep Ansar Allah, vaak Houthis genoemd, die steun krijgen van Iran, en de regering van Jemen, die worden gesteund door Saudi-Arabië, aartsrivaal van Iran.

Meer dan 3,5 miljoen mensen zijn al voor het geweld op de vlucht geslagen. Sinds het conflict in 2015 zijn de voedselprijzen verdubbeld en zijn de kosten van basislevensonderhoud verviervoudigd. Het voedsel dat nog op de markt verkrijgbaar is, is voor de meeste Jemenieten niet te betalen.

Als gevolg hiervan is meer dan de helft van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. De voedselonzekerheid is het ernstigst in gebieden waar actief wordt gevochten en treft met name ontheemden, gemarginaliseerde groepen, vissersgemeenschappen en landloze loonarbeiders.

ZOA is een van de weinige Nederlandse hulporganisaties die in het land aanwezig is. Als gevolg van het coronavirus hebben meerdere donoren geld teruggetrokken, juist nu financiële hulp meer dan nodig is. Hoewel de omstandigheden zeer complex zijn, probeert ZOA  het leed van de Jemenieten te verlichten, onder andere door arme en ontheemde gezinnen een maandelijks geldbedrag te geven voor een periode van zes maanden, waardoor de gezinnen weer even vooruit kunnen.

Doneer en help mensen die honger hebben

Nog nooit leden zoveel mensen in de wereld honger. Samen kunnen we er voor hen zijn, zoals in Jemen. Voor 32 euro geef je bijvoorbeeld al een gezin een voedselpakket voor vier weken. Help je mee?