"Corona heeft veel invloed op Uganda"

Een half jaar geleden begint de familie Op ‘t Hof een nieuw avontuur: wonen en werken in Uganda. Jaco en Bertine met hun drie kinderen pakken het vliegtuig naar de hoofdstad Kampala om daar voor ZOA te werken. Hoe gaat het nu met hen? En wat is ze opgevallen? “Corona heeft veel impact op Uganda.”

“We voelen ons elke week meer thuis in Uganda. Elke dag zomer kan ik best wel waarderen! De kinderen doen het supergoed op school. Zij hebben zich uitstekend aangepast aan een ander onderwijssysteem en leren snel de nieuwe taal. Het tempo van de leerstof en het niveau ligt ook wel een stukje hoger dan in Nederland. Vanaf de kleuterschool krijgen ze elke dag één tot twee uur huiswerk mee. In groep twee bijvoorbeeld moet je al volledig kunnen lezen en schrijven.”

Waar genieten jullie van?
“Ugandezen zijn zeer gastvrije mensen. Veel Ugandezen leven in enorme afhankelijkheid van God en betrekken dit bij alle dagelijkse zaken in het leven. Op dit vlak leren we elke dag van hen. Uganda is ook een prachtig land met geweldige natuur. Zo zijn we al een paar keer op stap geweest om een aantal Nationale Parken te bezoeken. De smaak van groenten en fruit is hier veel lekkerder dan in Nederland. We genieten daarom enorm van bijvoorbeeld mango’s, bananen, tomaten en avocado’s.”

Jaco Op t Hof

Trots op het team
Jaco is Manager of Operations bij ZOA Uganda en verantwoordelijk voor Finance, HR, Logistics, IT en Security. Dat is geen peulenschil. Er werken ruim honderd collega’s in Uganda, verspreid over drie veldkantoren en één landenkantoor. Jaco vertelt: “Ons team bestaat uit kundige en enorm gemotiveerde mensen. De omstandigheden van met name mijn collega’s in het veld zijn niet altijd eenvoudig. Daarom ben ik trots op ze, en dankbaar voor hun inzet! Door enkele veldbezoeken ben ik nóg enthousiaster over de prachtige projecten die ZOA mag doen in Uganda.”

Veldbezoek Amudat 3
Op veldbezoek in Amudat

Uganda kent sinds de jaren tachtig relatief politieke stabiliteit, maar gebrek aan basisvoorzieningen -zoals drinkwater, landbouwgrond en toegang tot onderwijs – zetten de verhoudingen onder druk. Daarom werkt ZOA in samenwerking met lokale gemeenschappen en de overheid aan het vastleggen van landrechten. We ondersteunen boeren door het verbeteren van landbouwtechnieken. We willen ook graag dat meer kinderen naar school kunnen gaan. ZOA voorziet onder andere in lesmateriaal en meubilair, maar ook in schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen op de scholen.

 Waar lopen jullie weleens tegenaan?
“De veiligheid is wel wat anders dan dat we gewend waren in Nederland. Zo was het maandenlang, rond de verkiezingen in januari, erg onrustig in de stad. Soms waren er flinke rellen in de stad met tientallen doden en hoorde je de hele dag schoten en sirenes. We moesten onze kinderen direct van school halen. Zowel de school als het ZOA-kantoor zijn een aantal dagen gesloten geweest. Daarnaast kosten de dagelijkse dingen meer tijd dan we gewend waren. In de winkels is het elke keer weer een verrassing of een product op voorraad is. Het is ook telkens een verrassing of je stroom, water, internet en een mobiel netwerk hebt. Het werk zelf was tot dusver best intensief. Zo zijn enkele grote, nieuwe projecten opgestart, hadden we veel personeelswisselingen en is een veldkantoor twee keer gesloten geweest vanwege corona.”

Ik ben dankbaar voor de inzet van mijn collega's!"

Heeft de coronapandemie impact op Uganda?
“In vergelijking met Nederland had Uganda vanaf vorig jaar maart stevige maatregelen, maar inmiddels zijn er diverse versoepelingen doorgevoerd. Ik heb het idee dat we in Uganda nu meer bewegingsvrijheid hebben dan in Nederland. Anderzijds is de avondklok hier al een jaar van toepassing. Qua vaccinaties mogen we hier nog wel even geduld hebben, want die zijn allemaal door de Westerse landen opgekocht. De verwachting is dat pas vanaf het derde kwartaal de eerste vaccins in Uganda beschikbaar komen.”

“COVID-19 heeft in Uganda een grote impact op de levens van mensen. De sluiting van de scholen betekende een forse stijging van tienerzwangerschappen en meer huiselijk geweld. Je ziet veel meer kinderen bedelen of aan het werk. Een grote zorg is dat een significant deel van de leerlingen niet meer terug zal keren zodra de scholen weer open gaan. Daarnaast verloren veel mensen hun baan door corona, waardoor mensen vaak niet of slecht in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.”

Uganda fietsen corona
ZOA deelde fietsen uit aan leerkrachten om les te kunnen geven in kleine groepjes.

En op het werk van ZOA?
“In het begin werden veel projectactiviteiten uitgesteld of ze konden slechts op kleinere schaal plaatsvinden. Tegelijk heeft ZOA Uganda meteen coronanoodhulp verleend door middel van voorlichting en het uitdelen van hygiënepakketten en andere preventieartikelen. Binnen de onderwijsprojecten deelden we lespakketten en radio’s uit aan de kinderen en zijn er lesprogramma’s voor radio ontwikkeld en uitgezonden. Ook verstrekten we fietsen aan leerkrachten, zodat zij de kinderen in groepjes – in hun eigen dorpen – les kunnen geven.”

Les kleine groepjes Uganda

Een van je wensen is uitgekomen…
“Ja, klopt. Hoewel ik veel tijd doorbreng op het landenkantoor in Kampala ben ik hier veel meer betrokken bij de mensen voor wie we werken. Dat help mij om nog beter te begrijpen wat de kansen en uitdagingen van ons mooie werk zijn. Daarnaast is het geweldig om te zien welke impact ZOA Uganda heeft op veel mensenlevens. Door de dagelijkse interactie met mijn collega’s in het veld en mijn eigen veldbezoeken ben ik alleen nog maar enthousiaster geworden over het werken voor ZOA in Uganda!”

We zijn er voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt door een oorlog of een ramp. We helpen mensen om in vrede een waardig leven te kunnen leiden. Dat doet Jaco vanuit Uganda. En dat doen nog eens zo’n 900 medewerkers wereldwijd. Meedoen?