Ethiopiërs slaan massaal op de vlucht door gevechten

Door de gevechten afgelopen week in het noorden van Ethiopië zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen, ziet ons team ter plaatse. Een deel van deze vluchtelingen zoekt een veilig heenkomen in andere delen van Ethiopië, maar grote aantallen nemen de wijk naar het naastgelegen Sudan.

Volgens Sudanese autoriteiten zijn er in de afgelopen week duizenden Ethiopiërs de grens naar de oostelijke deelstaten Kassala en Gedaref overgestoken. Sudan zegt dat er nu al een tekort is aan onderdak, voedsel en medische verzorging terwijl de verwachting is dat veel meer vluchtelingen in de richting van Sudan trekken zolang het conflict voortduurt.

Het team van ZOA in Sudan is aanwezig op de plekken waar de vluchtelingen uit Tigray aankomen. Op dit moment wordt de nood geïnventariseerd zodat deze vluchtelingen zo snel en goed mogelijk kunnen worden opgevangen met onderdak, voedsel en water. “Dat mensen naar het veel armere Sudan vluchten geeft wel aan hoe hoog de nood is”, zegt René Vlug, hoofd Fondsenwerving & Communicatie en tot vorig jaar directeur van ZOA in Ethiopië. “Deze gevechten en de bijkomende vluchtelingenstromen zijn een enorme klap voor de regio waar al zoveel mensen ontheemd zijn.”

Wij zijn al jaren actief in de wijde regio, zowel in Ethiopië als Sudan. In Tigray bieden we met een groot programma hulp aan Eritrese vluchtelingen en kwetsbare jongeren.

Village 8 transit centre housing 13 000 refugees designed for 6000 refugees are meant to stay maximum 72h most now already 2 weeks

13.000 vluchtelingen drommen samen in een kamp in Sudan dat bestemt is voor 6.000 mensen.

In de Tigray-regio wordt al een week gevochten tussen regionale rebellen en het federale leger. Tigray ligt in het meest noordelijke gebied van Ethiopië op de grens met Eritrea. De TPLF (Tigray People Liberation Front) verzet zich al langer tegen de federale regering onder leiding van premier Abiy Ahmed. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat er vorige week gevechten zijn uitgebroken tussen de regeringstroepen en de TPLF.

We helpen onder andere met onderdak, voedsel en water. Samen zijn we er voor mensen in crisisgebieden, zoals de mensen in Tigray en de vluchtelingen in Sudan. Help je mee om mensen in oorlogsgebieden concrete hulp en nieuwe moed te geven?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.